Csemegekukorica

A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. Hazánkban főleg a nyári időszakban – a strandokon megtalálható – főtt kukorica formájában az egyik legnépszerűbb csemege. Sajnos – bár rendkívül egészséges – ezen kívül nem nagy mennyiséget fogyasztunk belőle. Pedig rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Mivel a vitamin-, ásványi anyag – és rost tartalma is igen magas. Ennek ellenére a hazai átlagos fogyasztása évi 1-1,5 kg mindössze fejenként.

A kukorica eredetileg Közép-Amerikából származik, akárcsak a paradicsom, paprika, burgonya vagy a cukkini. Európába Kolumbusz Kristóf és a spanyol hódítókközvetítésével csak 16. századba került.  Azonban ismerté csak a 17.-18. században vált és ekkor elsősorban még takarmányként használták, majd később a szegények eledele lett.

Mára világviszonylatban már a gabona termelés harmadik helyén áll, a búza és a rizs után. Termesztése során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék színű alfajai is létrejöttek.

Csemegekukorica

Más az íze és az állaga is a takarmányozási célra termesztett és a puha, főzésre alkalmas kukoricának. A csemegekukorica ugyanis keményítő helyett több cukrot tartalmaz, ezért az íze jóval édesebb. Emiatt általános vélemény róla, hogy magas a cukortartalma és ezért kerülendő a fogyasztása. Pedig nagyjából annyi cukrot – nagyjából 110 kalóriát – tartalmaz, mint egy közepes méretű banán. Viszont a gyümölcsben kétszer-háromszor annyi a cukor, mint a zöldségben. Összehasonlításképp az előző példánál maradva: egy cső kukoricában nagyjából 6-7 g cukor, míg a banánban kb. 15 g található.

Szezonja

Június végétől már megtalálható a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Egészen augusztus végéig, szeptember elejéig elérhető frissen. Nem teljesen érett állapotban szedik, és minél hamarabb célszerű megenni, mivel természetes cukortartalma nagyon gyorsan keményítővé alakul, így veszít az édességéből. Konzerv- és fagyasztott kukorica formájában egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Mivel rendkívül jól fagyasztható, a szezonban mi magunk is feldolgozhatjuk télire.

Mivel hatása a szervezetre igazán jótékony, érdemes egész évben folyamatosan fogyasztani. Mexikóban jellemzően babbal együtt eszik, ilyen párosításban optimális arányban biztosítja a szervezet számára hasznos tápanyagokat. Valamint szénhidrát összetétele segíti a megfelelő vércukorszint szabályozását. Levelének és bajuszának a főzete is jótékony főleg veseproblémák, húgyúti- és hólyagpanaszok esetén ajánlott a fogyasztása.

Csemegekukorica vásárlása, főzése

A vásárlása során figyeljünk arra, hogy csak zsenge, friss kukoricát vegyünk meg. Ha kicsit megbontjuk a tetejénél a leveleket a körmünkkel meg tudjuk szúrni a szemet. Amennyiben tejszerű folyadék jön belőle, már tehetjük is a kosárba.

A főtt kukorica legízletesebben elkészítési módja, ha a külső levelek és a bajusz eltávolítása után a zsenge leveleit is a főzővízbe tesszük. Érdemes a főzővízben hagyni kihűlni. Sózni csak fogyasztáskor szoktuk. Más fűszerezést nemigen használunk hozzá. Pedig a kukorica fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el. Érdemes fűszervajat is használni hozzá, főleg, ha grillezzük.

Főtt kukorica kukorica főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom