Tartalomjegyzék
A főtt kukorica a nyár egyik kihagyhatatlan csemegéje, melyet, ha mi magunk nem is készítünk, a strandokon biztosan kínálja magát. Jellemzően főtt állapotban készítjük, pedig a kukorica süthető és grillezhető is, nemcsak a hagyományos kukoricás rizs köretként készíthetjük. Sütve édeskésebb ízű lesz, mint főzve.
Ha alkalmunk van rá, valamilyen formában feltétlen próbáljuk ki, mert a kukorica fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el. A kukorica szezon pedig nem tart túl hosszú ideig. De mivel rendkívül egészséges is, érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, de akár le is fagyasztható télire.
A kukoricát sütőben is süthetjük. De bárhogy készítsük is el a legfontosabb a vásárlása. Ugyanis a belőle készült bármely étel sikerének a titka, a kukorica kiválasztása. Mindig friss zöldséget vásároljunk.
Mire figyeljünk a vásárlás során?
- a csövek ne legyenek hiányosak
- a körmünkkel nyomjunk meg egy szemet, ha tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor jó
- figyeljük meg a bajuszát is, ha száraz, akkor már hosszú főzés eredményeképpen sem fog megpuhulni
Főtt kukorica készítése
- Csak közvetlenül a főzés előtt szedjük le a leveleit és a bajszát.
- A zsenge leveleivel ki kell bélelni egy akkora fazekat, amibe a kívánt mennyiségű kukoricacsövek beleférnek.
- Tegyük bele a csöveket és fedjük be a zsenge levelekkel.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Majd gyújtsunk alá a tűzhelyen.
- A forrástól számítva 15-20 percig hagyjuk főni.
- Ekkor egy szemet csípjünk le belőle, hogy megnézzük megfőtt-e. Ha puha, akkor lezárható alatta a tűz.
- A vízben hagyjuk kihűlni a csöveket.
- Csak közvetlenül a fogyasztása előtt sózzuk meg.
Ízlés szerint akár pikánsabban, csípősebben is fűszerezhető, chili paprikával vagy chili porral egyaránt. A kukorica a különböző ételeknek megfelelően ízesítve remek fogások alapanyaga lehet. Érdemes ezekkel kísérletezni. Jó étvágyat hozzá!
A tökéletes főtt kukorica:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez