A fĹ‘tt kukorica a nyár egyik kihagyhatatlan csemegĂ©je, melyet, ha mi magunk nem is kĂ©szĂtĂĽnk, a strandokon biztosan kĂnálja magát. JellemzĹ‘en fĹ‘tt állapotban kĂ©szĂtjĂĽk, pedig a kukorica sĂĽthetĹ‘ Ă©s grillezhetĹ‘ is, nemcsak a hagyományos kukoricás rizs köretkĂ©nt kĂ©szĂthetjĂĽk. SĂĽtve Ă©deskĂ©sebb Ăzű lesz, mint fĹ‘zve.
Ha alkalmunk van rá, valamilyen formában feltĂ©tlen prĂłbáljuk ki, mert a kukorica fűszerezĂ©sĂ©vel igazán kĂĽlönleges Ăzhatások Ă©rhetĹ‘k el. A kukorica szezon pedig nem tart tĂşl hosszĂş ideig. De mivel rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges is, Ă©rdemes ebben az idĹ‘szakban minĂ©l többet fogyasztani belĹ‘le, de akár le is fagyaszthatĂł tĂ©lire.
A kukoricát sĂĽtĹ‘ben is sĂĽthetjĂĽk. De bárhogy kĂ©szĂtsĂĽk is el a legfontosabb a vásárlása. Ugyanis a belĹ‘le kĂ©szĂĽlt bármely Ă©tel sikerĂ©nek a titka, a kukorica kiválasztása. Mindig friss zöldsĂ©get vásároljunk.
Mire figyeljünk a vásárlás során?
- a csövek ne legyenek hiányosak
- a körmünkkel nyomjunk meg egy szemet, ha tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor jó
- figyeljük meg a bajuszát is, ha száraz, akkor már hosszú főzés eredményeképpen sem fog megpuhulni
FĹ‘tt kukorica kĂ©szĂtĂ©se
- Csak közvetlenül a főzés előtt szedjük le a leveleit és a bajszát.
- A zsenge leveleivel ki kell bĂ©lelni egy akkora fazekat, amibe a kĂvánt mennyisĂ©gű kukoricacsövek belefĂ©rnek.
- Tegyük bele a csöveket és fedjük be a zsenge levelekkel.
- Ă–ntsĂĽk fel annyi vĂzzel, amennyi ellepi.
- Majd gyújtsunk alá a tűzhelyen.
- A forrástĂłl számĂtva 15-20 percig hagyjuk fĹ‘ni.
- Ekkor egy szemet csĂpjĂĽnk le belĹ‘le, hogy megnĂ©zzĂĽk megfĹ‘tt-e. Ha puha, akkor lezárhatĂł alatta a tűz.
- A vĂzben hagyjuk kihűlni a csöveket.
- Csak közvetlenül a fogyasztása előtt sózzuk meg.
ĂŤzlĂ©s szerint akár pikánsabban, csĂpĹ‘sebben is fűszerezhetĹ‘, chili paprikával vagy chili porral egyaránt. A kukorica a kĂĽlönbözĹ‘ Ă©teleknek megfelelĹ‘en ĂzesĂtve remek fogások alapanyaga lehet. Érdemes ezekkel kĂsĂ©rletezni. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
A tökéletes főtt kukorica:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez