FĹ‘tt kukorica

A főtt kukorica a nyár egyik kihagyhatatlan csemegéje, melyet, ha mi magunk nem is készítünk, a strandokon biztosan kínálja magát. Jellemzően főtt állapotban készítjük, pedig a kukorica süthető és grillezhető is, nemcsak a hagyományos kukoricás rizs köretként készíthetjük. Sütve édeskésebb ízű lesz, mint főzve.

Ha alkalmunk van rá, valamilyen formában feltétlen próbáljuk ki, mert a kukorica fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el. A kukorica szezon pedig nem tart túl hosszú ideig. De mivel rendkívül egészséges is, érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, de akár le is fagyasztható télire.

A kukoricát sütőben is süthetjük. De bárhogy készítsük is el a legfontosabb a vásárlása. Ugyanis a belőle készült bármely étel sikerének a titka, a kukorica kiválasztása. Mindig friss zöldséget vásároljunk.

Mire figyeljünk a vásárlás során?

  • a csövek ne legyenek hiányosak
  • a körmĂĽnkkel nyomjunk meg egy szemet, ha tejszerű folyadĂ©k jön ki belĹ‘le, akkor jĂł
  • figyeljĂĽk meg a bajuszát is, ha száraz, akkor már hosszĂş fĹ‘zĂ©s eredmĂ©nyekĂ©ppen sem fog megpuhulni

Főtt kukorica készítése

  1. Csak közvetlenül a főzés előtt szedjük le a leveleit és a bajszát.
  2. A zsenge leveleivel ki kell bélelni egy akkora fazekat, amibe a kívánt mennyiségű kukoricacsövek beleférnek.
  3. Tegyük bele a csöveket és fedjük be a zsenge levelekkel.
  4. Ă–ntsĂĽk fel annyi vĂ­zzel, amennyi ellepi.
  5. Majd gyújtsunk alá a tűzhelyen.
  6. A forrástól számítva 15-20 percig hagyjuk főni.
  7. Ekkor egy szemet csípjünk le belőle, hogy megnézzük megfőtt-e. Ha puha, akkor lezárható alatta a tűz.
  8. A vízben hagyjuk kihűlni a csöveket.
  9. Csak közvetlenül a fogyasztása előtt sózzuk meg.

Ízlés szerint akár pikánsabban, csípősebben is fűszerezhető, chili paprikával vagy chili porral egyaránt. A kukorica a különböző ételeknek megfelelően ízesítve remek fogások alapanyaga lehet. Érdemes ezekkel kísérletezni. Jó étvágyat hozzá!

A tökéletes főtt kukorica:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategĂłria cikkeihez