Kukorica ára

A kukorica ára szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a kukorica – az őszi búza mellett – a legnagyobb területen termesztett szárazföldi növényünk. Nemcsak itthon az egész világon nagyon népszerű, hiszen a búza és a rizs mögött a harmadik legnagyobb területen termesztett növény világviszonylatban.

A kukorica évezredek óta ismert és termesztett, Közép-Amerikából származó növény, mely Európába csak a XVI. századba került Kolumbusz Kristóf közvetítésével. Bár szinte csak a 17-18. században terjedt el akkor is főleg takarmányként, majd később a szegények eledeleként. Majd a 19. századtól vált jelentősebbé, nagyüzemi termesztésbe vonása is csak a 20. század elejétől indult el.

Napjainkra nemcsak takarmányozási-, de étkezési célból történő felhasználása is jelentős. Hiszen nemcsak szemes kukoricaként – aminek konzervipari feldolgozása jelentős – hanem az egyéb kukoricából készült kereskedelemben kapható egyéb termékek is.

Kukorica felhasználása

Nyáron szinte mindenhol kapható a friss csöves kukorica, de a dobozos, előfőzött vagy a fagyasztott kukorica egész évben elérhető az üzletekben. De ezeken kívül is megtalálható a kukoricakeményítőn, korpán és liszten kívül a kukoricaolaj, a szirup, kukoricapehely– és dara is. A pattogatott kukorica is nagy népszerűségnek örvend. A gluténérzékenyek számára pedig a kukoricalisztből készült tészták, péksütemények is egyre nagyobb választékban érhetők el az üzletek polcain. De a kukoricát felhasználják a whisky- és a sörgyártásban is.

Bár a kukorica szezonja nem tart túl hosszú ideig, érdemes ezalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle, mivel rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ennek ellenére nem fogyasztunk belőle sokat. Az évi átlagfogyasztás személyenként mindössze 1-1,5 kg.

Kukorica ára

A kukorica árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

 1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra.
 2. A másik pedig az időjárás: ugyanis az esős időjárás, de a hosszantartó vetéskori aszály is nagyon meg tudja tizedelni a termést.

A csemegekukorica termesztésében hazánk Európa legnagyobb termelője és a világ második legnagyobb kukoricakonzerv-exportőre. A korai fajták betakarításának nagy része – 90-95%-a – hagyományosan külföldre kerül, konzerv és fagyasztott feldolgozási formában.

Hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez. Ami pedig a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. Átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek az elmúlt években kukoricát. Ezek nagy része az alábbi területeken oszlott meg:

 • Hajdú-Bihar megye
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Bács-Kiskun
 • Békés
 • Csongrád
 • Jász-Nagykun-Szolnok

A termőterületek nagy része – mintegy 70%-a – öntözött. Az árak alakulását még befolyásolhatja az is, hogy az ősz második felében jelentkeznek-e már korai fagyok. Ezek ugyanis jelentősen tudják károsítani a késői fajtákat és a másodvetést.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a kukorica – vagy bármilyen zöldség, gyümölcs ára.

Kukorica érdekességek a nagyvilágból

A legtöbb kukoricaültetvény az Egyesült Államokban és Kínában található. Néhány amerikai országban még ma is a táplálkozás alapját jelenti, gondoljunk csak a mexikói tortillára. A világ éves szintű gabonatermelésének harmadik helyén, a búza és a rizs után, a kukorica áll.

A három fő kukoricaexportőr ország:

 • az Egyesült Államok
 • Argentína
 • Brazília

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom