Kukorica babáknak

Vajon mikortól adható kukorica babáknak? A kukorica szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitaminásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a kukorica hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Bár nem olyan népszerű élelmiszer a konyhákban, főételeknek és köretnek is kiváló.

Mikortól adható kukorica babáknak?

A kukorica azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 8 hónapos kor körül adhatók a babáknak. Először feldolgozott formában – gabonaként, levesek formájában – érdemes megismertetni.

A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, szeder, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha kukoricát adunk a babának:

  • Alaposan meg kell mosni csak ezután dolgozzuk fel
  • Inkább a friss zöldséget vásároljuk és ne a konzerv kukoricát adjuk, ami adalékanyagokat tartalmazhat.
  • Pároljuk vagy főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a kukorica is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a kukorica allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A kukorica hatásai a babának:

Figyeljünk arra, hogy csak keveset adjunk belőle, ugyanis a kukorica puffaszthat is.

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, de ha már egészben eszi már a szemeket, akkor ne lepődjünk meg, ha a pelusban is egészben látjuk viszont őket.

Számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez is szükséges.

Feldolgozott formái

A kukoricával számos módon találkozhatunk feldolgozott formában is: kukoricaliszt, kukoricadara vagy akár pehely.

Főleg a kukoricapehely esetében érvényes, hogy nagyon fontos megnézni az összetevőket, ugyanis sok benne a cukor, hozzáadott adalékanyag. A puffasztott kukorica rudacskák esetében pedig a túlzott só miatt ajánlott a kerülése.

HOZZZÁTÁPLÁLÁS 2.rész – ZÖLDSÉGEK bevezetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom