Kukorica bab√°knak

Vajon mikort√≥l adhat√≥ kukorica bab√°knak? A kukorica szezon idej√©n √©rdemes az √©rt√©kes z√∂lds√©gbŇĎl bet√°rolni, mert nagyon eg√©szs√©ges. A vitamin ‚Äď √°sv√°nyianyag √©s rost tartalma is igen magas, √≠gy rendszeres fogyaszt√°s√°val a kukorica hat√°sa √©rezhetŇĎ a szervezet sz√°m√°ra is. R√°ad√°sul sz√°mos m√≥don felhaszn√°lhat√≥. B√°r nem olyan n√©pszerŇĪ √©lelmiszer a konyh√°kban, fŇĎ√©teleknek √©s k√∂retnek is kiv√°l√≥.

Mikortól adható kukorica babáknak?

A kukorica azon z√∂lds√©gek k√∂z√© tartozik, ami a hozz√°t√°pl√°l√°s kezdete ut√°n nem sokkal m√°r 8 h√≥napos kor k√∂r√ľl adhat√≥k a bab√°knak. ElŇĎsz√∂r feldolgozott form√°ban ‚Äď gabonak√©nt, levesek form√°j√°ban ‚Äď √©rdemes megismertetni.

A 6 h√≥napos kor nagyj√°b√≥l a hozz√°t√°pl√°l√°s idŇĎszak√°nak a kezdete. Ekkorra ugyanis a legt√∂bb baba pocakja m√°r meg√©rik az √ļj √≠zek em√©szt√©s√©re. Ilyenkor m√°r meg lehet pr√≥b√°lkozni a burgonya, a c√©kla, a s√°rgar√©pa, sal√°ta, √©desburgonya, gesztenye, brokkoli, sp√°rga megismertet√©s√©vel is.

Gy√ľm√∂lcs√∂k k√∂z√ľl elŇĎsz√∂r √©rdemes az alma, ŇĎszibarack, ban√°n k√≥stoltat√°s√°val kezdeni. Aj√°nlott 3-4 napig egy √©tel ad√°sa, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

√Črdemes ezeket sz√©pen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az √ļj √≠zeket. P√°rolt, vagy fŇĎtt form√°ban c√©lszerŇĪ elŇĎsz√∂r megismertetni vel√ľk √ļgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy √∂sszepassz√≠rozzuk. A p√°rol√°s eset√©ben kev√©sb√© s√©r√ľlnek a z√∂lds√©gekben tal√°lhat√≥ vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, szeder, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha kukoricát adunk a babának:

  • Alaposan meg kell mosni csak ezut√°n dolgozzuk fel
  • Ink√°bb a friss z√∂lds√©get v√°s√°roljuk √©s ne a konzerv kukoric√°t adjuk, ami adal√©kanyagokat tartalmazhat.
  • P√°roljuk vagy fŇĎzz√ľk.
  • Alaposan turmixoljuk √∂ssze, ne maradjanak benne darabok, mert az f√©lrenyel√©st, fullad√°st okozhat.
  • Itt is √©rv√©nyes az alapszab√°ly, mely szerint egyszerre csak egy √ļj √©tel bevezet√©s√©re ker√ľlj√∂n sor. Ugyanis, mint ahogy sz√°mos z√∂lds√©g vagy gy√ľm√∂lcs a kukorica is okozhat allergi√°t, b√°r ez nagyon ritka. De mindenk√©ppen √©rdemes figyelni a kukorica allergia t√ľneteire, ha elŇĎsz√∂r adunk a bab√°nak belŇĎle.

A kukorica hat√°sai a bab√°nak:

Figyelj√ľnk arra, hogy csak keveset adjunk belŇĎle, ugyanis a kukorica puffaszthat is.

Magas rost tartalma miatt k√∂nny√≠ti az em√©szt√©st, de ha m√°r eg√©szben eszi m√°r a szemeket, akkor ne lepŇĎdj√ľnk meg, ha a pelusban is eg√©szben l√°tjuk viszont ŇĎket.

Sz√°mos vitamin- √©s √°sv√°nyianyag megtal√°lhat√≥ benne, melyek a bab√°k eg√©szs√©ges fejlŇĎd√©s√©hez is sz√ľks√©ges.

Feldolgozott form√°i

A kukoricával számos módon találkozhatunk feldolgozott formában is: kukoricaliszt, kukoricadara vagy akár pehely.

FŇĎleg a kukoricapehely eset√©ben √©rv√©nyes, hogy nagyon fontos megn√©zni az √∂sszetevŇĎket, ugyanis sok benne a cukor, hozz√°adott adal√©kanyag. A puffasztott kukorica rudacsk√°k eset√©ben pedig a t√ļlzott s√≥ miatt aj√°nlott a ker√ľl√©se.

HOZZZ√ĀT√ĀPL√ĀL√ĀS 2.r√©sz – Z√ĖLDS√ČGEK bevezet√©se:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez