Kukorica befőtt

A kukorica befőtt – nem olyan ismert és népszerű, mint a gyümölcsökből készült társai. De érdemes ezzel is megpróbálkozni, főleg, ha fagyasztani – pl. hely hiányában – nem tudunk.

Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. A nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Kukorica befőtt recept

A kukoricát jellemzően fagyasztva tesszük el télire. A befőzése kevésbé ismert, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 3 db csöves csemegekukorica (üvegenként)
  • 2 evőkanál só
  • 2 liter víz
  • 1 teáskanál szalicil (elhagyható)
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Kukorica befőtt elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A csöves kukoricákat félig meg kell főzni sós vízben, majd hagyni kihűlni annyira, hogy a szemeket levágjuk vagy lemozsoljuk róluk.
  2. Az előfőzött kukoricát töltsük bele az előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe.
  3. Öntsünk rá a főzővizéből annyit, amennyi ellepi.
  4. A tetejére tegyünk üvegenként egy késhegynyi szalicilt (elhagyható).
  5. Majd zárjuk le jól záródó kupakokkal. (Ha felfordítjuk a lezárt üveget és az nem folyik, akkor jól záródott le.)
  6. Ezt követően egy órán keresztül kigőzöljük.
  7. Majd szárazdunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl (ez akár 1-2 nap is lehet).
  8. Ezután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez