Kukorica betakarítása

A kukorica betakarítása során különbséget kell tenni a háztáji csemegekukorica szedése és a nagyüzemi betakarítás között. A kukorica hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett növény, mely minden háztáji kertben megtalálható volt. Napjainkra a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye. Kiemelkedő jelentőségét elsősorban a sokirányú hasznosíthatóságának köszönheti. Hiszen az élelmiszerellátáson túl a takarmányozásban és az ipari termékek előállításában – bioetanol stb. – egyaránt fontos szerepet tölt be. Másodsorban pedig kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően vált a világ – és hazánk – egyik legfontosabb növényévé is.

Kukorica betakarítása – nagyüzemben

A kukorica terméshozama rendkívül nagy ingadozásokat mutat, melynek elsődleges okai a klímaváltozásban keresendők. A száraz, aszályos évek növekedése a kukorica termesztésében is jelentős változásokat mutat.

A nagyüzemi termesztésben a betakarítás módja és ideje a felhasználásának a módjától függ. Ezeket már gépekkel végzik és van olyan szemesen történő betakarítás is, mely már a szárítással együtt történik.

Betakarítására jellemzően akkor kerül sor, amikor a csövek végén található bajusz már barnulni kezd és a csövek megdagadtak.

Kukorica betakarítása – kiskertben

A kiskerti kukorica betakarítása általában kézi törést jelent. A kukorica akkor kerül érett – leszedhető – állapotba, ha a bajusza barnulni kezd.

Már ezt megelőzően érdemes a csöveket vizsgálni, hogy a megfelelő érési fokot nyomon tudjuk követni. Ugyanis, ha túlérik, akkor megkeményednek a szemek, melyek fogyasztása már nem az igazi. Célszerű ezért már onnantól kezdve nézni a szemeket, hogy a csövek végén lévő bajusz elkezd barnulni. Ha a csöveket takaró leveleket kicsit visszahajtjuk láthatóvá válnak a szemek. Akkor jó, ha már sárga színűek és a nyomásra tejszerű nedvet eresztenek. Ekkor már szedhetőek a csövek.

Kukorica tárolása

A kukorica tárolása hűvös helyen – akár hűtőszekrényben – néhány napig nem okoz gondot, azonban érdemes a szedését követően minél előbb feldolgozni. Ugyanis a kukorica folyamatosan veszít a cukortartalmából. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, érdemes akár lefagyasztani és úgy tárolni el télire.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom