Tartalomjegyzék
Manapság egyre nagyobb reneszánszát Ă©lik a kĂĽlönbözĹ‘ gyĂĽmölcsös, zöldsĂ©ges rágcsák, mint pĂ©ldául az almachips, banánchips, vagy akár a kukorica chips is. Ezeknek az Ăzletes ropogtatni valĂłknak nagy elĹ‘nye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalĂ©kanyagokat, sem egyĂ©b cukrokat Ă©s a zöldsĂ©gben, gyĂĽmölcsben találhatĂł vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. MinĂ©l vĂ©konyabbak a szeletek, annál ropogĂłsabb lesz, Ă©s ez az aranyszabály, bármely gyĂĽmölcs, vagy zöldsĂ©g esetĂ©n Ă©rvĂ©nyes. Érdemes más gyĂĽmölcsökkel, de akár zöldsĂ©gekkel is prĂłbálkozni, igazán kĂĽlönleges a cĂ©kla vagy zellerchips is. MindenkĂ©ppen megĂ©r egy prĂłbát a kukorica szezonban, mert nagyon kĂĽlönleges Ă©s igazi Ĺ‘szi csemege!
Kukorica chips recept
Hozzávalók:
- 1 bögre kukoricaliszt
- 1 bögre finomliszt
- 10 dkg margarin
- 1/3 csomag sütőpor
- kb. 2 dl vĂz (forrĂł)
- ĂzlĂ©s szerint sĂł, fűszerek
Kukorica tortilla elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- Először a liszteket keverjük el a sütőporral, a teáskanálnyi sóval, majd morzsoljuk hozzá a szobahőmérsékletű margarint.
- Annyi forrĂł vizet adagoljunk hozzá folyamatosan, amĂg lágy tĂ©sztává nem áll össze.
- Majd alaposan gyúrjuk össze.
- Rudakat sodrunk belőle, amikből diónyi gombócokat vágunk le.
- Közben egy vastagabb aljĂş serpenyĹ‘t elkezdĂĽnk melegĂteni.
- Majd a gombócnyi tésztákat két nylon zacskó között kinyújtjuk.
- Nagyon vĂ©konyra nyĂşjtsuk (kb. kistányĂ©rnyi mĂ©retűre), segĂtsĂ©g lesz, hogy a nylonrĂłl könnyedĂ©n le tudjuk szedni.
- Ezután tegyĂĽk a forrĂł serpenyĹ‘be Ă©s közepes lángon sĂĽssĂĽk addig, amĂg kifehĂ©redik.
- Akkor fordĂtsuk meg a másik oldalára Ă©s azt is sĂĽssĂĽk meg. (Valamivel elĹ‘bb megsĂĽl, mint ahogy a következĹ‘ gombĂłcot ki tudjuk nyĂşjtani, gyorsan kell vele dolgozni.)
- A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a gőzben puha maradjon.
- Ha mind kĂ©sz, akkor vágjuk a kĂvánt formára, cikkekre Ă©s sĂĽtĹ‘papĂrral bĂ©lelt tepsire rendezzĂĽk el Ĺ‘ket.
- Fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel és kevés olajat spricceljünk rá.
- Toljuk közepesen meleg sĂĽtĹ‘be Ă©s 10-15 perc alatt szárĂtsuk ki.
- Ha elkĂ©szĂĽlt hagyni kell kihűlni, sĂłzzuk, fűszerezzĂĽk ĂzlĂ©s szerint Ă©s már fogyaszthatĂł is.
Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is kĂ©szĂteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyĂĽk nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányĂ©rra szedjĂĽk ne sokat halmozva egymásra.
Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk.
Jó étvágyat hozzá!
Homemade Tortilla Chips:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez