Kukorica chips

Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az almachips, banánchips, vagy akár a kukorica chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát a kukorica szezonban, mert nagyon különleges és igazi őszi csemege!

Kukorica chips recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1/3 csomag sĂĽtĹ‘por
  • kb. 2 dl vĂ­z (forrĂł)
  • Ă­zlĂ©s szerint sĂł, fűszerek

Kukorica tortilla elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a liszteket keverjük el a sütőporral, a teáskanálnyi sóval, majd morzsoljuk hozzá a szobahőmérsékletű margarint.
  2. Annyi forró vizet adagoljunk hozzá folyamatosan, amíg lágy tésztává nem áll össze.
  3. Majd alaposan gyúrjuk össze.
  4. Rudakat sodrunk belőle, amikből diónyi gombócokat vágunk le.
  5. Közben egy vastagabb aljú serpenyőt elkezdünk melegíteni.
  6. Majd a gombócnyi tésztákat két nylon zacskó között kinyújtjuk.
  7. Nagyon vékonyra nyújtsuk (kb. kistányérnyi méretűre), segítség lesz, hogy a nylonról könnyedén le tudjuk szedni.
  8. Ezután tegyük a forró serpenyőbe és közepes lángon süssük addig, amíg kifehéredik.
  9. Akkor fordítsuk meg a másik oldalára és azt is süssük meg. (Valamivel előbb megsül, mint ahogy a következő gombócot ki tudjuk nyújtani, gyorsan kell vele dolgozni.)
  10. A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a gőzben puha maradjon.
  11. Ha mind kész, akkor vágjuk a kívánt formára, cikkekre és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük el őket.
  12. Fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel és kevés olajat spricceljünk rá.
  13. Toljuk közepesen meleg sĂĽtĹ‘be Ă©s 10-15 perc alatt szárĂ­tsuk ki.  
  14. Ha elkészült hagyni kell kihűlni, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint és már fogyasztható is.

Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.

Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk.

Jó étvágyat hozzá!

Homemade Tortilla Chips:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom