Kukorica cukortartalma

A kukorica cukortartalma meglehetősen magas. Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomított cukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a zöldségek, gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomított cukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát.

Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található. Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre.

A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák

A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.

Kukorica kalória tartalma

10 dkg főtt kukorica az alábbi értékekkel bír:

  • 97 kcal
  • 3,3 g fehérje
  • 1,4 g zsír
  • 19 g szénhidrát (melyből 7,7 g cukor)
  • 2,7 g rost

A kukorica keményítő tartalma igen magas, ami miatt a szénhidrátok közé sorolják, akárcsak a burgonyát. Pedig nem kéne kiiktassuk az étkezésünkből, hiszen a kukorica nagyon egészséges. Számos vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Ez utóbbiak jellemzően vízben nem oldódó rostok, melyek így teltségérzetet biztosítanak, sőt az anyagcserét is elősegítik.

Kukorica cukortartalma

Bár jellemzően rossz véleménnyel vagyunk a kukoricáról és ebben a marketingje sincs segítségünkre, de nem kell kerülni. Érdekesség, hogy a kukorica is nagyjából 110 kalória, mint egy banán kalória tartalma. Azonban a banán jóval több cukrot tartalmaz – kb. 15 gramm – mint egy cső kukorica – kb. 6-7 gramm – ennek ellenére mégis több banánt fogyasztunk télen, mint kukoricát.

Szénhidrát tartalma ugyan magasabb az átlagnál, ezért cukorbetegek inkább csak kisebb mennyiségben fogyasszák. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyon oda kell figyelni. Fogyasszuk mértékkel és odafigyeléssel, hiszen rendkívül jótékony hatású a szervezet számára.

Mitől függ a kukorica cukortartalma

A kukorica cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • a fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák számától, mely a zöldséget éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja

A kukorica betakarításakor érdemes arra is figyelni, hogy mikor kerül leszedésre. Ugyanis a kukoricaszemekben található cukor viszonylag hamar keményítővé alakul át. Emiatt tárolni sem célszerű túl sokáig. Ha nem tudjuk elfogyasztani, inkább fagyasszuk le.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom