Kukorica elkészítése

A kukorica elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Mégsem tartozik a legnépszerűbb ételeink közé, bár a nyáron vétek kihagyni a főtt kukoricát, ha máshol nem a strandokon biztos, hogy szembe jön velünk. De érdemes nemcsak erre korlátozni a kukorica fogyasztásunkat, mert a kukorica nagyon egészséges, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz.

Bár jellemzően nem ezek jutnak eszünkbe elsőre róla, mert negatív előjellel is sokat hallani. Azért itt érdemes megkülönböztetni a natúr pl. főtt kukoricát és a számos feldolgozáson átesett élelmiszereket, melyek már nem mentesen az adalékanyagoktól, ízfokozóktól. A pattogatott kukorica házilag készítve például kifejezetten jótékony, azonban a készen kapott termékeket jobb, ha elkerüljük. Ugyanis azok zsír és só tartalma is rendkívül magas és a szénhidrát tartalma sem elhanyagolható.

Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a kukorica szezonban.  Hiszen akár le is fagyasztható. Érdemesebb a konzerv kukorica helyett is inkább a fagyasztott szemeket választani.  Babáknak is a hozzátáplálást követően nem sokkal már adható, érdemes őket is minél előbb megismertetni ezzel a zöldséggel is.

Kukorica vásárlása, tisztítása

A kukoricát szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A kukoricát meg kell tisztítani a leveleitől – nem teljesen leszedve őket – és a hajától és utána tudjuk feldolgozni. Ha sütjük, akkor érdemes akár elő is főzni kicsit. Grillezve akár a leveleit is rajta hagyhatjuk, azokat ugyanis használhatjuk „nyársként” és forgathatjuk segítségükkel a kukoricát a grillen. A grillezett kukoricát érdemes fokhagymás fűszervajjal bekenni és úgy sütni meg.  

Kukorica elkészítése

A kukoricát jellemzően főzni szoktuk, ez az alapja számos ételnek, de akár sütve fogyaszthatjuk köretként is. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. De készíthetünk belőle egytálételeket, kukoricás rizottót, kukoricás tejszínes csirkemellet nem kell csak a kukoricás rizsre korlátozódnunk. Számos egyszerű saláta alapanyaga is, de készíthetünk kukoricás kenyeret is.

Fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el.

Krémes kukorica:

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

error: Védett tartalom