Kukorica fagyasztása 

A kukorica fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a kukorica szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a kukorica fagyasztása is egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a kukorica hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Kukorica fagyasztása

A kukorica – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zsenge zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. A kukorica fagyasztható nyersen vagy főzve egyaránt. Attól függően kell lefagyasztanunk, hogy mire szeretnénk majd felhasználni.

A kukoricát a külső leveleitől fosszuk meg és a belső leveleivel együtt főzzük meg. Ha kihűlt, a szemeket morzsoljuk le róla és a kívánt mennyiségben zacskózzuk vagy dobozoljuk be. Akár nyersen, csövesen is fagyasztható, de úgy több helyet foglal. Érdemes már a későbbi felhasználásának megfelelően előkészíteni és úgy csomagolni be. Sokkal egészségesebb így fogyasztani, mint a konzerv kukoricát.

A főtt kukorica fagyasztva legfeljebb 3 hónapig tartható el.

Valóban egészségesebb a friss zöldsége-és gyümölcsök a fagyasztott változatuknál?

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

error: Védett tartalom