Kukorica felhasználása

A kukorica felhasználása rendkívül széleskörű, nemcsak a szemek, de a belőle készült ételek – a kukoricaliszt, dara, pehely stb. – formájában is. A főtt kukoricán kívül – mely a forró nyári napok egyik elkerülhetetlen csemegéje, nemigen fogyasztunk belőle. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül le is fagyasztható, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a kukorica szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Kukorica felhasználása – nyersen

A kukorica ugyan fogyasztható lenne nyersen is zsenge csemegekukorica állapotában, de nem jellemző ezirányú felhasználása. Bár a benne található vitaminok jobban megmaradnak, mint hőkezelés után és a rostok is jobban hasznosulnak. Jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti az éhség iránti igényt, normalizálja a vércukorszintet, a szív- és érrendszer működését, megtisztítja a bélrendszer. Ennek ellenére inkább főtt– vagy sült állapotban fogyasztjuk.

A kemény kukoricaszemek fogyasztása azonban nem tesz jót, mivel a durva rost rosszul szívódik fel, ezáltal pedig puffadást és hasmenést is okozhat.

Kukorica felhasználása párolva, főve, sütve

A kukorica leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a kukorica krémleves is. A kukorica – akárcsak számos egyéb zöldség: cukkini, padlizsán, spárga, paprika stb.grillezése az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, hiszen kellemes időtöltés is egyben, miközben ínycsiklandozó ételek készülnek. Így pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De alapja lehet a különböző rakott és egyéb tésztás, rizses ételeknek, akár süteményeknek, kenyérnek is.

A kukorica fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!

Kukorica tárolása

A frissen szedett kukorica a hűtőszekrény zöldséges rekeszében néhány napig tárolható. Azonban, ha nem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le.

Arra figyeljünk, hogy a külső leveleit se szedjük le csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Nagyon cuccos mexikói kukoricakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom