Kukorica főzése 

A kukorica főzése a nyár kihagyhatatlan élménye! Ha máshogy nem, akkor a strandok kínálatában biztosan megtaláljuk a főtt kukoricát, de természetesen mi magunk is elkészíthetjük otthon. Kár is lenne kihagyni a szezonban, mert az íze semmihez sem fogható, egészen különleges! Ráadásul a kukorica nagyon egészséges, ennek ellenére nem sokat fogyasztunk belőle, jellemzően azt is a nyári időszakban. Pedig magas a vitamin-, és ásványi anyag tartalma és sok – a szervezet számára hasznos – rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Nemcsak főzve, de sütve – és az utóbbi időben hazánkban is egyre gyakrabban – grillezve is készítjük. Ha lehetőségünk van rá, feltétlen próbáljuk ki ezeket a feldolgozási formákat is. Annál is inkább, mivel a kukorica fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el. Sütve édeskésebb ízű lesz, mint főzve.

Kukorica főzése – főzési ideje

Már a főzését – és bármely feldolgozási formáját – megelőzi a vásárlás. Itt nagyon fontos a megfelelő, friss zöldség kiválasztása.

Honnan tudhatjuk, hogy friss a zöldség?

 • a csövek nem hiányosak
 • a körmünkkel nyomjunk meg egy szemet, ha tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor friss, érett
 • figyeljük meg a bajuszát is, ha száraz, akkor már hosszú főzés eredményeképpen sem fog megpuhulni
 • a levelei zöldek és nem sárgásak, pláne nem barnásak

Hozzávalók:

 • csemegekukorica (bármennyi darabszám)
 • a db számnak megfelelő méretű fazék
 • víz – ami ellepi a kukoricákat
 • só – ízlés szerint

A csöves kukorica főzése:

 1. Először a kukoricáról le kell fejteni a leveleket és a bajuszát is.
 2. Tisztítsuk és mossuk meg.
 3. A zsenge, friss leveleket tegyük félre.
 4. Majd egy fazék aljába tegyük bele a levelek felét, arra a kukoricacsöveket és fedjük be őket a levelek maradékával.
 5. Tegyük fel a tűzhelyre és annyi vizet öntsük rá, amennyi ellepi.
 6. Majd figyeljünk rá, hogy mikor kezd el forrni a víz, ugyanis a forrástól számított 8 – 10 perc elegendő a kukorica megfőzéséhez. Ha ennél hosszabb ideig fő, akkor csak megkeményedik.
 7. Ha elkészült zárjuk le és ízlés szerint még forrón tálaljuk vagy hagyjuk visszahűlni alatta a vizet és csak azután. Utána sózzuk ízlés szerint.

Kiváló körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. A kukorica a különböző ételeknek megfelelően ízesítve remek fogások alapanyaga lehet. Érdemes ezekkel kísérletezni. Jó étvágyat hozzá!

Főtt kukorica kukorica főzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

error: Védett tartalom