Kukorica gondozása

Már a kukorica vetését követően, ahogy bújik ki a növény a kukorica gondozása is elengedhetetlen folyamat. A vetésére tavasszal – már a májusi fagyokat követően – kerülhet sor. A kukorica ugyanis fagyérzékeny növény. A vetése után pedig hamar kikel, és a legenyhébb fagyok is kárt tehetnek benne. Mivel pedig a végleges helyére – kerítés mellé, de térhatárolónak is vethető – kell kerüljön, így palántázása nem bevett gyakorlat. Annál is inkább, mivel a gyökérzete nem viseli jól, ha meg van bolygatva.

Kukorica gondozása

A kukorica vízigényes növény. Egy növény általában két csövet nevel. Már a növekedési időszakban – de a kukoricaszemek növekedésekor is – nagyon fontos a növény megfelelő vízellátásáról gondoskodni. Ezekben az időszakokban bőséges vízellátást igényel, de a két időszak között nem szükséges öntözni. Kivételt képez ez alól, ha rendkívül száraz, forró a nyár.

A növény folyamatos gyommentesítéséről is szükséges gondoskodni, ebben segítség lehet a kukorica mulcsozása. De ha tökfélékkel ültetjük együtt, az is segítség lehet. Hiszen a tök nagy levelei nemcsak a talaj árnyékolásában – ezáltal a nedvesség megtartásában – jelentenek segítséget, de a gyomok sem maradnak meg alatta.

A nagyobb szelek, viharok is kárt tehetnek a növényben, hiszen megdönthetik vagy kidönthetik a kukorica töveket. Ez ellen a tövek folyamatos feltöltésével tudunk védekezni. Ugyanis így a növény egyre magasabban képez tartógyökeret, ezáltal pedig egyre stabilabbá válhat. A futóbabbal együtt vetés is segítség, ugyanis a babnak támasztékot jelent a kukorica szára, de a kukorica is stabilitást nyer ezáltal.

A kukorica kártevői és betegségei ellen is szükséges a védekezés, mely elsősorban megelőzéssel, majd növényvédőszerek alkalmazásával érhető el.

Kukorica betakarítása

Betakarítása előtt folyamatosan ellenőrizni kell a csövek állapotát. Ugyanis, ha túlérik, akkor már nem alkalmas a fogyasztásra. Ha a kukorica bajusza barnává válik a csövek végén, akkor már ellenőrizhetjük a szemek érettségi állapotát. Ha a szemek sárgák és megnyomva – vagy körmünkkel belevájva – tejes nedvet eresztenek, akkor már törhetjük is le őket. Érdemes a betakarítást követően hamar elfogyasztani – bár hűtőszekrényben néhány napig még tárolható – mivel folyamatosan veszít a cukortartalmából.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom