A kukorica hatása a szervezetre igazán jelentĹ‘s, bár az utĂłbbi Ă©vekben inkább negatĂv elĹ‘jellel kerĂĽlt be a köztudatba. Annak ellenĂ©re, hogy nincs jelen a nĂ©pi gyĂłgyászatban, mint pĂ©ldául az alma, fokhagyma, hagyma vagy a citrom – számos jĂłtĂ©kony hatása ismert.
A kukorica – akárcsak a burgonya, cukkini, sĂĽtĹ‘tök, paradicsom vagy paprika – AmerikábĂłl kerĂĽlt EurĂłpába. A spanyol hĂłdĂtĂłknak köszönhetjĂĽk ezt is. Hazánkban is igazán kedvelt zöldsĂ©g már Ă©vszázadok Ăłta. Napjainkra a legnagyobb terĂĽleten termesztett szántĂłföldi növĂ©nyĂĽnk.
Bár kiskerti termesztĂ©se nem olyan jelentĹ‘s, biokertben is könnyedĂ©n nevelhetĹ‘. Ugyan a szezonja nem tart hosszĂş ideig, Ă©rdemes azalatt minĂ©l többet fogyasztani, feldolgozni belĹ‘le. Hiszen rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jĂłtĂ©kony hatását. Mivel pedig remekĂĽl le is fagyaszthatĂł, Ăgy akár egĂ©sz Ă©vben hozzájuthatunk.
Kukorica hatása
A kukorica magas vitamin– Ă©s ásványi anyag tartalommal bĂr, ezen kĂvĂĽl nagy mennyisĂ©gben tartalmaz rostot is. Bár jellemzĹ‘en fĹ‘tt vagy sĂĽlt állapotában fogyasztjuk – bár a kukorica grillezĂ©se is nagy nĂ©pszerűsĂ©gnek örvend az utĂłbbi Ă©vekben – nyersen fogyasztva is jĂłtĂ©kony. Ezen kĂvĂĽl a rost tartalma is magas, ennek köszönhetĹ‘en számos jĂłtĂ©kony hatással bĂr a szervezetre.
Többek között:
- magas vĂz tartalmának köszönhetĹ‘en hidratál
- a rostok jelentĹ‘s szerepet játszanak az emĂ©sztĂ©s könnyĂtĂ©sĂ©ben
- csökkenti a székrekedést és a puffadást
- antioxidáns Ă©s gyulladásgátlĂł hatásĂş is, melynek köszönhetĹ‘en lassĂtja az öregedĂ©si folyamatokat
- csökkenti a vĂ©rcukorszintet Ă©s javĂtja a vĂ©rkeringĂ©st is
- segĂt a szem egĂ©szsĂ©gĂ©nek megĹ‘rzĂ©sĂ©ben (a sárga változat)
- vizelethajtĂł
- szĂ©kletlazĂtĂł
- energetizáló
- serkenti az epe- és a máj működését
- lassĂtja az anyagcserĂ©t
- erĹ‘sĂti a szĂvet Ă©s az Ă©rrendszert
GlutĂ©nmentes, Ăgy fogyaszthatják a glutĂ©nallergiában szenvedĹ‘k is.
A szemek forrázata mĂ©regtelenĂtĹ‘ Ă©s vizelethajtĂł hatásĂş. Felhasználják a rossz vizeletelválasztás következmĂ©nyekĂ©nt kialakult betegsĂ©gek kezelĂ©sĂ©nĂ©l Ă©s hĂşgyhĂłlyaggyulladásoknál. MĂ©z hozzáadásával jĂłtĂ©kony hatásĂş hurutos megbetegedĂ©seknĂ©l, megfázáskor Ă©s rekedtsĂ©g esetĂ©n egyaránt.
A kukorica cĂmere
A kukorica cĂmerĂ©bĹ‘l (vagy szakállábĂłl, hajábĂłl) kĂ©szĂtett fĹ‘zetnek nagyon erĹ‘s vizelethajtĂł hatása van.
Alkalmazzák:
- elégtelen hólyagműködés
- hĂłlyaghurut
- vesegörcs
- köszvény
- vesehomok
- és általában a vesék egészségének megőrzése céljából
Az egyik legjelentĹ‘sebb tulajdonsága a nyugtatĂł- Ă©s mĂ©regtelenĂtĹ‘ hatása.
A kukorica feldolgozása
A még csövön lévő kukoricaszemeket főzhetjük vagy grillezhetjük is. Zöldségköretként, salátaként is gyakran fogyasztjuk. Néhány területen pl. Olaszországban vagy Erdélyben nagyon népszerű a kukoricaliszt is. Ebből készül a puliszka, polenta és a kukoricás tészták is, amelyek a búza és kukoricaliszt keverékéből készülnek. A kukoricalisztből kiváló édességeket is gyártanak. A ropogós kukoricapehely gyakori része az egészséges reggelinek is.
ImmunerĹ‘sĂtĹ‘ gyĂĽmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez