Tartalomjegyzék
A kukorica hatása a szervezetre igazán jelentős, bár az utóbbi években inkább negatív előjellel került be a köztudatba. Annak ellenére, hogy nincs jelen a népi gyógyászatban, mint például az alma, fokhagyma, hagyma vagy a citrom – számos jótékony hatása ismert.
A kukorica – akárcsak a burgonya, cukkini, sütőtök, paradicsom vagy paprika – Amerikából került Európába. A spanyol hódítóknak köszönhetjük ezt is. Hazánkban is igazán kedvelt zöldség már évszázadok óta. Napjainkra a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.
Bár kiskerti termesztése nem olyan jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. Ugyan a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Mivel pedig remekül le is fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Kukorica hatása
A kukorica magas vitamin– és ásványi anyag tartalommal bír, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz rostot is. Bár jellemzően főtt vagy sült állapotában fogyasztjuk – bár a kukorica grillezése is nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években – nyersen fogyasztva is jótékony. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- magas víz tartalmának köszönhetően hidratál
- a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében
- csökkenti a székrekedést és a puffadást
- antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, melynek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat
- csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is
- segít a szem egészségének megőrzésében (a sárga változat)
- vizelethajtó
- székletlazító
- energetizáló
- serkenti az epe- és a máj működését
- lassítja az anyagcserét
- erősíti a szívet és az érrendszert
Gluténmentes, így fogyaszthatják a gluténallergiában szenvedők is.
A szemek forrázata méregtelenítő és vizelethajtó hatású. Felhasználják a rossz vizeletelválasztás következményeként kialakult betegségek kezelésénél és húgyhólyaggyulladásoknál. Méz hozzáadásával jótékony hatású hurutos megbetegedéseknél, megfázáskor és rekedtség esetén egyaránt.
A kukorica címere
A kukorica címeréből (vagy szakállából, hajából) készített főzetnek nagyon erős vizelethajtó hatása van.
Alkalmazzák:
- elégtelen hólyagműködés
- hólyaghurut
- vesegörcs
- köszvény
- vesehomok
- és általában a vesék egészségének megőrzése céljából
Az egyik legjelentősebb tulajdonsága a nyugtató- és méregtelenítő hatása.
A kukorica feldolgozása
A még csövön lévő kukoricaszemeket főzhetjük vagy grillezhetjük is. Zöldségköretként, salátaként is gyakran fogyasztjuk. Néhány területen pl. Olaszországban vagy Erdélyben nagyon népszerű a kukoricaliszt is. Ebből készül a puliszka, polenta és a kukoricás tészták is, amelyek a búza és kukoricaliszt keverékéből készülnek. A kukoricalisztből kiváló édességeket is gyártanak. A ropogós kukoricapehely gyakori része az egészséges reggelinek is.
Immunerősítő gyümölcsök és zöldségek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez