Kukorica kalória

A kukorica kalória tartalma közepesen magas, ennek ellenére – megfelelő formában fogyasztva – akár remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van.

Ráadásul számos – a szervezet számára jótékony – vitamint– és ásványianyagot tartalmaz. Mivel azonban a szezonja nem tart túl hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Ugyanis a kukorica kiválóan lefagyasztható. Így nem kell télen sem nélkülöznünk ezt az egészséges zöldséget.

10 dekagrammnyi főtt kukorica nagyjából 100 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. De egy közepes méretű banán szintén 100 kalória körül van.

Főtt kukorica kalória tartalma

10 dkg kukorica az alábbi értékekkel bír:

  • 97 kcal
  • 3,3 g fehérje
  • 1,4 g zsír
  • 19 g szénhidrát (melyből 7,7 g cukor)
  • 2,7 g rost

Egy átlagos (150 g) kukorica glikémiás indexe: 60

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Tehát a cukorbetegek mértékkel fogyaszthatják a kukoricát, mivel a szénhidrát és a cukor tartalma is meglehetősen magas. Lehetőleg a főtt csöves kukoricát részesítsék előnyben és a feldolgozott – sokkal magasabb szénhidrát tartalmú – konzerv kukoricát kerüljék el.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

KALÓRIA KÁOSZ | AVAGY HOGY IS VAN EZ A KALÓRIADEFICIT?:

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom