Kukorica kalória

A kukorica kal√≥ria tartalma k√∂zepesen magas, ennek ellen√©re ‚Äď megfelelŇĎ form√°ban fogyasztva ‚Äď ak√°r remek kieg√©sz√≠tŇĎje lehet a fogy√≥k√ļr√°s √©trendeknek is. Magas rost tartalma seg√≠ti az em√©szt√©st √©s az anyagcser√©re is j√≥t√©kony hat√°ssal van.

R√°ad√°sul sz√°mos ‚Äď a szervezet sz√°m√°ra j√≥t√©kony ‚Äď vitamint– √©s √°sv√°nyianyagot tartalmaz. Mivel azonban a szezonja nem tart t√ļl hossz√ļ ideig, √©rdemes azalatt min√©l t√∂bbet fogyasztani, feldolgozni belŇĎle. Ugyanis a kukorica kiv√°l√≥an lefagyaszthat√≥. √ćgy nem kell t√©len sem n√©lk√ľl√∂zn√ľnk ezt az eg√©szs√©ges z√∂lds√©get.

10 dekagrammnyi fŇĎtt kukorica nagyj√°b√≥l 100 kal√≥ri√°t tartalmaz. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen az eg√©sz √©vben kaphat√≥ alma energia tartalma egy k√∂zepes m√©retŇĪ alma eset√©n 50 kal√≥ria.¬†De egy k√∂zepes m√©retŇĪ ban√°n szint√©n 100 kal√≥ria k√∂r√ľl van.

FŇĎtt kukorica kal√≥ria tartalma

10 dkg kukorica az alábbi értékekkel bír:

  • 97 kcal
  • 3,3 g feh√©rje
  • 1,4 g zs√≠r
  • 19 g sz√©nhidr√°t (melybŇĎl 7,7 g cukor)
  • 2,7 g rost

Egy átlagos (150 g) kukorica glikémiás indexe: 60

Mi is az a glikémiás index? 

A glik√©mi√°s index ‚Äď mely 1 √©s 100 k√∂z√∂tti √©rt√©k ‚Äď seg√≠ts√©g√©vel meghat√°rozhat√≥, hogy egy adott √©lelmiszer mennyire √©s milyen gyorsan emeli meg a v√©rcukorszintet.

Az alacsony GI-jŇĪ √©lelmiszerek csak minim√°lis m√©rt√©kben emelik meg a v√©rcukorszintet, m√≠g a magas GI-jŇĪ √©lelmiszerek a gl√ľk√≥zszint jelentŇĎs emelked√©s√©t v√°ltj√°k ki, √©s fokozott inzulinreakci√≥t vonnak maguk ut√°n.

Teh√°t a cukorbetegek m√©rt√©kkel fogyaszthatj√°k a kukoric√°t, mivel a sz√©nhidr√°t √©s a cukor tartalma is meglehetŇĎsen magas. LehetŇĎleg a fŇĎtt cs√∂ves kukoric√°t r√©szes√≠ts√©k elŇĎnyben √©s a feldolgozott ‚Äď sokkal magasabb sz√©nhidr√°t tartalm√ļ ‚Äď konzerv kukoric√°t ker√ľlj√©k el.

Ha megn√©zz√ľk a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√©nhidr√°tt√≠pusokhoz tartoz√≥¬†glik√©mi√°s indexet, l√°that√≥, hogy egyes √∂sszetett sz√©nhidr√°tok jobban megemelik a v√©rcukorszintet, mint az egyszerŇĪ sz√©nhidr√°tok. Mivel a glik√©mi√°s index seg√≠ts√©g√©vel ar√°nyaiban meghat√°rozhat√≥, hogy a sz√©nhidr√°tok mik√©nt hatnak a szervezet v√©rcukorszintj√©re, fontos eszk√∂zk√©nt haszn√°lhatod azt azon √©telek √©s √©lelmiszerek kiv√°laszt√°s√°hoz, amelyek r√∂vid √©s hossz√ļ t√°von seg√≠tenek a v√©rcukorszint stabiliz√°l√°s√°ban, illetve ell√°tj√°k szervezeted a sz√ľks√©ges energi√°val.

KAL√ďRIA K√ĀOSZ | AVAGY HOGY IS VAN EZ A KAL√ďRIADEFICIT?:

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez