Kukorica kártevői

A kukorica kártevői annak ellenére pusztítják a növényi részeket, hogy a kukorica az egyik legellenállóbb, legszívósabb kultúrnövény hazánkban. Már évszázadok óta ismert és termesztett növény, mely Amerikából – a paradicsom, paprika, burgonya, dohány és a tökfélék mellett – Kolumbusz Kristóf felfedezése során került Európába. Már a vetését megelőzően érdemes a talaját fertőtleníteni és előkészíteni, hiszen a talajban élő kártevők is rendkívüli módon tudják a növény föld alatti részeit – akár már a magokat is – károsítani.

Kukorica kártevői

A kukoricának több kártevője és betegsége is van, melyek nemcsak a föld felszíne felett okoznak problémát. Ugyanis már a föld felszíne alatt az elvetett magokat és a csíranövényt is károsíthatják a különböző férgek, cserebogár pajorok, pattanóbogarak, de akár a vaddisznók is. A zöld növényi részeket károsíthatja fonálféreg, marokkói sáska, tücsök, gabonakabóca, gabonafutrinka, bolha, moly, de a különböző legyek is.

A 20-40 cm nagyságúra nőtt növényt már a vetési bagolylepke lárvái is károsíthatják. A kifejlett leveleket a káposzta- és somkorólepke hernyói veszélyeztetik. De a levéltetvek is ellephetik, melyek a leveleken túl a növény szárát, címerét, de akár a fejlődő termését is károsíthatják.

A kukoricamoly hernyója szintén minden növényi részt veszélyeztet a rágásával. De a takácsatka is szívogathatja a növényi nedvet a levelekből.

A kukorica egyik legjelentősebb kártevője az amerikai kukoricabogár, mely nevéhez hűen Észak-Amerikából került hozzánk az 1990-es években. Jellegzetessége, hogy nemcsak lárva, hanem imágó alakban is nagy pusztítást végez.

Ha a betakarítás elhúzódik a termést már a mezei pockok, hörcsögök, fácánok, galambok és a vetési varjak is károsítják.

Kukorica betegségei

Megbetegedését leggyakrabban a gombás megbetegedések okozzák, ilyenek a különböző csőpenészt okozó gombák, mint például a fuzáriumos csőpenész is. Ezek elsősorban a kukoricacsöveket támadják.

Védekezés ellenük

A föld alatti károkozókkal szembeni védekezésben segítség:

  • a talajfertőtlenítés
  • a vetőmagok csávázása (szisztémikus hatóanyag-tartalmú rovarölő szerrel)
  • a gyommentesítés
  • a sorközök megművelése
  • rendszeres növényápolás
  • a peték elpusztítására a talaj felső rétegének kiszárítása
  • vetésváltás

Érdemes a társnövényekkel együtt vetni, hiszen egymásra is jótékonyan hatnak.

Kukorica társnövényei:

A bokorbab, borsó, burgonya, cukkini, dinnye, napraforgó, patiszon, spenót, sütőtök, spárgatök, uborka is.

Fűszernövények, virágok közül: a kapor, muskátli, facélia is.

Ne kerüljön: cékla, menta, rozmaring, paradicsom, saláta, sárgarépa, zeller mellé.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom