Tartalomjegyzék
A kukorica mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. A kukorica pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a kukorica szezonban. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!
Egyszerű tejszínes kukorica mártás recept
Hozzávalók:
- 60 dkg csemegekukorica
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 5 dkg fűszervaj
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor zeller levele (elhagyható)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- mustár – ízlés szerint
A kukorica mártás elkészítése lépésről – lépésre:
- A zöldfűszereket megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet és apróra vagdossuk.
- A vöröshagymát megpucoljuk és szintén apró kockákra vágjuk vagy le is reszelhetjük.
- Majd egy serpenyőben a fűszervajat – vagy sima vajat – felhevítünk, rátesszük az apróra kockázott hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kukoricát.
- Ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk vele.
- Mikor majdnem puhára főtt, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket is.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk önmagában friss bagettal vagy meleg pirítóssal. De remek kiegészítője lehet sülteknek, roston halaknak, tészta ételeknek egyaránt. Szárazabb húsokhoz passzol igazán, mert szaftosabbá teszi az ételt. Aki pedig a pikánsabb, csípősebb ízeket kedveli jobban, chili paprikával, gyömbérrel, de akár fokhagymával is ízesítheti még. Kiegészítője lehet főtt rizs vagy tepsiben sült krumplinak is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez