Kukorica mulcsozása

A kukorica mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a kukorica termesztés esetében – nagy jelentősége. A kukorica nagyon egészséges zöldség, mely rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ráadásul a nyár elképzelhetetlen főtt kukorica nélkül, ezért sem árt, ha van néhány tő a kertünkben is.

Mire figyeljünk a kukorica vetése során?

Érdemes már a vetése előtt átgondolni, hogy mi a célunk vele. Ehhez a megfelelő fajtát, lehetőleg a megfelelő, megbízható helyről beszerezni.

Majd a vetést megelőzően fontos a megfelelő hely kiválasztása. Általánosságban elmondható, hogy a kukorica az enyhén meszes jó vízgazdálkodású talajon, napfényes, szélvédett helyen érzi jól magát. De bármilyen talajban megterem. Már a kiültetését megelőzően érdemes a helyét tápanyaggal dúsítani.

Az ültetésnél a fajtának megfelelő sor- és tőtávolságot hagyjunk és alaposan öntözzük be. A vízellátásáról folyamatosan szükséges gondoskodni.

A kukorica mulcsozása

A kukorica gyökérzete gyorsan fejlődik és a kiszáradás, de a fagy is veszélyezteti. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy a gyökere nagyon közel van a földfelszínhez, legfeljebb 30 cm mélyen van a talajban. Így viszont nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak. Emiatt vetésével is meg kell várni, hogy a májusi fagyok is elmúljanak. Mivel már az enyhébb fagyok is kárt tehetnek benne. Ezért a takarása segít a megfelelő körülményeket biztosítani a fejlődéséhez.

A mulcsozás segíti:

  • a talaj víz-levegő optimalizását
  • a hőmérséklet szabályozását
  • a gyommentesítést
  • a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
  • a talaj nedvességének megtartását
  • a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen

Milyen anyaggal mulcsozzunk

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a gyümölcsök kevésbé koszolódnak.

A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.

A kukorica mellé vetett tökfélék is segítik a talaj takarását, így védve a talaj felmelegedésétől és a gyomok elburjánzásától.

Kertészkedjünk együtt: mulcsozás

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom