Tartalomjegyzék
Bár a kukorica nyersen is fogyasztható lenne, de jellemzően leginkább főtt vagy sült állapotban használjuk a különböző ételek alapanyagául. Sós és édes ételekben is rendkívül széleskörűen hasznosítható, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin– és ásványianyag megtalálható benne. Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálást követően nem sokkal. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is.
Kukorica nyersen felhasználva
Az egészséges életmód követőei szerint a hőkezelés elpusztítja a tápanyagokat, így már használhatatlanná teszi az emberi test számára. A kukorica nyersen a szezonban használható fel leginkább. Bár télire le is fagyasztható és konzerv is készül belőle. Ha a csemegekukoricát nyersen fogyasztjuk a vitaminok jobban megmaradnak benne, mintha hőkezelnénk.
A nyers kukorica fogyasztás jótékony hatásai:
- segít a bélrendszer megtisztításában
- javítja az epehólyag működését és az anyagcserét
- megszünteti a puffadást a gyomorban
- normalizálja a vércukorszintet
- csökkenti a szív-, ér-, bél-, és májbetegségek kialakulásának kockázatát
- normalizálja a szív- és érrendszer működését
- erősíti az immunrendszert
- lassítja az öregedési folyamatokat
- segíti az egészéges látás megőrzését
Azonban fontos, hogy a kemény, száraz szemek fogyasztását elkerüljük, ugyanis a durva rost puffadást és hányást is okozhat.
Kukorica párolt, főtt felhasználása
A kukorica leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Az utóbbi időben azonban egyre népszerűbb a grillezett kukorica is. Ugyanis a legtöbb étel, sütemény alapanyagául főtt vagy sült állapotban használjuk. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a kukorica krémleves is. A sült kukorica akár önmagában, köretként is megállja a helyét. Ráadásul a kukorica fűszerezésével számos különleges ízvilágú ételt készíthetünk, nem kell leragadni a kukoricás rizsnél. Érdemes kísérletezni, próbálkozni az adott hangulatunknak megfelelően.
A tökéletes főtt kukorica:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez