Kukorica olaj

A kukorica olaj a kukoricaszemek magjából préselt olaj. Egészséges, ehető olaj, mely többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A kukorica is rendkívül egészséges, mely a szervezet számára hasznos vitaminokat-, ásványi anyagokat tartalmaz. Érdemes belőle nemcsak szezonban, de egész évben fogyasztani, hiszen fagyasztva és konzervként is hozzájuthatunk. De a kukoricát be is főzhetjük.

Kukorica olaj

Halványsárga színű, semleges illatú, így főzéshez, sütéshez, illetve salátaöntetek készítéséhez is kiválóan használható. A mag belsejében lévő csírából vonják ki az E-vitaminban gazdag olajat, mely rendkívül jótékony hatású. Nyersen fogyasztva hatásos az ártalmas koleszterinnel és az ér elmeszesedében vívott küzdelemben. Valamint hatékony segítség a szív- és érrendszer megbetegedései esetén. Savasító hatású.

Számos iparágban felhasználják:

  • Kozmetikumként kiválóan alkalmazható a száraz bőr hidratálására.
  • Biodízel is készíthető belőle.

A kukorica csíráztatható is, a belőle előállított olajat egyre gyakrabban használják étkezési célokra.

A kukorica olaj jótékony hatásai

  1. csökkenti a koleszterinszintet
  2. vérnyomáscsökkentő
  3. antioxidáns
  4. gombaölő
  5. vizelethajtó
  6. immunerősítő
  7. javítja az anyagcsere folyamatokat

Külsőleg használva – hajápolószerként használva – lágyítja a hajat. Valamint megakadályozza, hogy a haj szárazzá és durvává váljon. Fényes, selymes hajat eredményez a használata.

A kukorica olajat széles körben használják a kozmetikai iparban is. Számos termék összetevőjeként is használt, mivel a kétszer annyi a benne található E-vitamin, mint az olíva- és napraforgóolajban. Ezáltal hatékony segítség a korai öregedés leküzdésében, segít eltünteti a finom ráncokat és kisimítja a bőrt.

A kukorica olaj felhasználása, eltarthatósága, tárolása

A hidegsajtolással kinyert kukoricacsíra-olaj olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek növelik a szellemi, testi erőnlétet, roboráló hatással bírnak. Mogyoróhoz hasonló ízének köszönhetően elsősorban dresszingek, mártások, majonéz készítéséhez ideális, de élettani hatásai miatt étrend-kiegészítőként is alkalmazható. Ilyenkor napi 2 kávéskanállal ajánlatos fogyasztani belőle.

Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolandó. Felbontás után hűtőben kell tartani és 2 hónapon belül fel kell használni.

Civita kukoricaolaj:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom