Kukorica sör

Napjaink egyik felkapott, divatos söre hazánkban is a kukorica sör.  Bár Dél-Amerikában hosszú évszázadok óta ismerik és főzik, Európában kevésbé terjedt el. Itt főleg kisebb országok – Dánia, Belgium és Hollandia – építették ki söreik export piacát, amely hozzájárult a nemzetközi sörízlés kialakulásához. De például az Egyesült Királyság – melynek egykor oly kiterjedt birodalma volt – alig terjesztette söreit a Brit-szigeteken túl. Egyedül az Egyesült Államokban létezett egyáltalán érdeklődés az angol ale típusú sörök iránt. Ezek erős ellentétben állnak ebben az országban a nagyobb márkákkal, amelyek lager típusú sört gyártanak.

Egy kis történelmi kitekintés

A tradicionális ale típusú sörök nedvességtartalmát és hőmérsékletét fahordókban szabályozzák és a hordókból kézzel pumpálják az üvegekbe. Mivel nagyon rövid a megengedett tárolási ideje, ezért gondosan kidolgozott és drága elosztási rendszert, valamint a kocsmák pincéiben is megfelelő bánásmódot igényelnek.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is a belga sörök. A belgáknak nagyon sok különböző söre van, mind nagyszerű minőségű. Különleges ale-k, apátsági és trappista sörök, lambic típusú ale-k és a fehér sör, amivel valóban csak kevés ország vetekedhet.

Belgiumban több különböző tipikus belga sörfajta létezik

  1. Ezek egyike a wibiter, vagy fehér sör, mely sok hasonlóságot mutat a német búzasörrel. Különbözőségük a fűszerek – különösen a koriander – használatából erednek. Hasonlóságuk abból ered, hogy egyaránt tartalmaznak malátázott árpát, búzát, komlót és többségük nincs szűrve vagy pasztőrözve.
  2. Másik kimondottan belga típusú sör a lambiek, vagy lambic ale, ami egy Lembeek nevű faluból származik. Ezeknek a típusú söröknek a főzői a lehűtött cefrét nyitott, sekély réztálakba engedik és ott hagyják állni őket, hogy a jelenlévő mikroorganizmusok kifejtsék a hatásukat. Így spontán erjedés veszi kezdetét. A sört aztán tölgyfa hordókba fejtik és ott hagyják érni 1-3 évig. Ez adja a lambic sörök karakteres, markáns fanyar ízét.
  3. További fajtája a Belgiumban található söröknek a trappista és az ehhez kapcsolódó apátsági sörök. Érdekessége, hogy a tappista elnevezés csak a fennmaradt hat – öt belga és egy holland – valódi trappista sörfőzdére és az általuk készített ale-re alkalmazható.

A belga meggyes sörök, mint például a Mort Subite Kriek Lambic pedig nemcsak a nők körében kedveltek.

Kukorica sör

A kukorica sörök főleg Dél-Amerikában – Mexikóban, Peruban – terjedtek el. A legismertebb kukoricás sör a mexikói Corona Extra.

Az Egyesült Államokkal határos Mexikó hatalmas exportlehetőséget tudhat magáénak. A spanyol háttérnek és a bennszülött lakosságnak köszönhetően Mexikó egészen más kultúrával rendelkezik, mint északi szomszédja. A mexikóiak latin-amerikaiak, de söreik a német lager sörökre emlékeztetnek. Még ennél is meglepőbb a számos bécsi típusú lager jelenléte. Két nagy sörfőzde uralja a piacot: a Cuauhtémoc és a Modelo.

A legismertebb kukoricás sör – a Corona Extra

A világ első számú kukorica sör márkája. Világos, alsó erjesztésű lager típusú sör, mely alkohol tartalma 4,6%. Gyakran egy szelet citrommal fogyasztják. Ez a szokás nem Mexikóból ered, ugyanis a Coronát eredetileg olcsó sörként gyártották, hogy a mexikói munkások olthassák vele a szomjukat minden nap. Az amerikai yuppie-k kezdtek citromkarikát dugni az üveg szájába, divatot teremtve így az amerikaiak, európaiak és a mexikóiak számára is. A Coronát kukoricából, rizsből, malátából, komlóból, élesztőből és aszkorbinsavból főzik. Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot vagy tartósítószert.

Érdekessége, hogy kizárólag 0,355 l-es színtelen üveges kiszerelésben létezik és csapolt sörként nem is forgalmazzák.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Corona_(s%C3%B6r)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom