Kukorica szezon

A kukorica szezon már június végétől, július elejétől egészen októberig tart. A kukorica nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, ráadásul glutént sem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

Örök kérdés, hogy a kukorica vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Viszonylag korán – a hozzátáplálást követően nem sokkal – már babáknak is adható. Magas rost és vitamin tartalma miatt jótékony számukra, de puffadást okozhat. Érdemes először csak kisebb mennyiségben kínálni.  

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Kukorica szezon

A kukorica vetése április végén kezdődhet meg a korábban jól kialakított, előkészített tápanyaggal dúsított helyére, földjébe. Sokkal jobban fejlődik zöldbab és tök, sütőtök mellett, így érdemes ezeket a palánták mellé ültetni. Annál is inkább, mivel támaszt ad a futóbabnak, a bab leköti a talajba a nitrogént, a tök levelei megvédik a babot és a kukoricát a gyomoktól és a földet sem hagyja kiszáradni.

Általában 60-90 nappal a vetés után már neki lehet látni a betakarításnak, így júliusra már várható a piacokon a friss csemegekukorica. Jellemzően június végétől augusztus közepéig – sokszor még szeptember elején is – megtalálhatók a piacokon, bevásárló központok polcain.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, hiszen számos módon felhasználható – nemcsak a gyerekek körében – kedvelt konyhai alapanyag.

Kukorica Betakarítás 2020:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom