Kukorica tárolása

A kukorica tárolása nem okozhat nehézséget, ha van száraz pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. Ha pedig ezek nincsenek sem kell elkeseredni, mert a kukorica remekül le is fagyasztható. A kukorica rendkívül egészséges, ezért érdemes belőle tartani otthon, mivel rendszeres fogyasztás mellett jótékony hatása érzékelhető a szervezetünk számára.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is.

Kukorica betakarítása

A csemegekukorica betakarítását megelőzően, már érdemes a csöveket vizsgálni, hogy a megfelelő érési fokot nyomon tudjuk követni. Ha túlérik, akkor ugyanis megkeményednek a szemek, melyek fogyasztása már nem az igazi. Ezért szükséges onnantól kezdve nézni a szemeket, hogy a csövek végén lévő bajusz elkezd barnulni. A csöveket takaró leveleket kicsit visszahajtjuk láthatóvá válnak a szemek. Akkor jó, ha már a szemek sárga színűek és a nyomásra tejszerű nedvet eresztenek. Ekkor már szedhetőek a csövek.

Amennyiben a kevésbé édes kukoricát kedveljük, akkor bármely takarmány kukoricát is vethetünk. Ha ugyanis megfelelő állapotban szedjük le, azok is tökéletesen fogyaszthatók, csak nem olyan magas a cukortartalmuk.

Kukorica tárolása

A friss kukoricacsöveket érdemes minél előbb elfogyasztani. Bár hűtőszekrényben néhány napig még eltárolható, de egyre inkább veszít a cukortartalmából.

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót, vagy a szemes kukoricát. Manapság nem tárolunk be ilyen mennyiségeket, sőt a kiskerti termesztése sem jelentős. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

A gyökérzöldségeket a céklát hűvös, de fagymentes helyen érdemes tartani, akárcsak a sárgarépát, petrezselymet, téli retket, pasztinákot vagy a tormát. Legjobban a pincében nyirkos homokban tárolható. De akár ládába – fa vagy műanyag is lehet – soronként berakva, a sorok közé több rétegű papírt téve is elrakhatjuk. Így akár erkélyen is tárolhatjuk. Ez utóbbi esetben azonban érdemes nagy hidegben még pokróccal takarni. Kisebb mennyiséget megpucolva, felaprítva be is zacskózhatunk és a hűtőszekrényben is tarthatjuk a felhasználásig.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom