Kukorica vetése

A kukorica vetése tavasszal – április vége felé, május elején– a fagyokat követően történik. A kukorica a pázsitfűfélék családjába, a kukorica nemzetségbe tartozó monotipikus növény, azaz csak a kukorica tartozik ide.Bojtos gyökérzete van, azonban a kalászos gabonákhoz képest ez eltérően alakul. Számos fajtája van, nemcsak a csemegekukorica vagy a takarmány kukorica. Nemcsak a szántóföldeknek, de a kiskerteknek is kedvelt növénye, ráadásul nem foglal nagy helyet sem. Kerítés mellé vagy akár térhatárolónak is ültethető.

A kukorica őshazája Közép-Amerika – elsősorban Mexikó vidékeahonnana spanyol hódítok hozták magukkal – a burgonya, paradicsom, paprika és cukkini mellett. Hazánkban is évszázadok óta termesztett növény. Napjainkra a legnagyobb területen termesztett szárazföldi növényünk.

Bár rendkívül egészséges nem fogyasztunk belőle számottevő mennyiséget. Pedig rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk.

Kukorica vetése, gondozása, betakarítása

A kukorica vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Érdemes egy fajtát választani egy évadra, ugyanis a szél segítségével szaporodik, így, ha többféle kukoricát vetnénk, azokat legalább 250 méterre el kell különíteni egymástól, különben a termény tönkre mehet. Meleg, napfényes helyre kerüljön, ugyanis úgy fejlődik leginkább. Nagy előnye, hogy április közepétől július végéig folyamatosan vethető.

Ha szabadba vetjük, akkor meg kell várni, hogy:

  • a fagyveszély már elmúljon
  • és a talaj legalább 15,5 °C-ra felmelegedjen

A magokat 15-25 cm távolságra egymástól és 5 cm mélyen ajánlott elültetni. Ne ültessük ennél sűrűbben, mivel akkor a szél nehezebben tudja beporozni a virágokat. Ültetés után bőségesen meg kell locsolni őket, mert csak akkor tud kicsírázni. A palántákat is szükséges folyamatosan öntözni.

A kukorica gondozása

Amikor a palánták elérték a 10 cm magasságot, akkor érdemes őket megmetszeni. Ez azért is nagyon fontos, mert:

  • így ellenállóbbá válnak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben
  • korábban beérnek
  • nagyobbak lesznek a kukoricafejek

Érdemes tök és bab tásaságába ültetni, ugyanis a kukorica támasztékul szolgálhat a futóbabnak, miközben a sütőtök, vagy spárgatök levelei megakadályozzák a gyomosodást és nem hagyják kiszáradni a földet.

A kukorica biokertben is nevelhető.

Társnövényei:

Paradicsom mellé ne ültessük. 

Kukorica betakarítása

Jellemzően a vetés után 60 vagy 90 nappal történik a fajtától függően. Amikor a kukoricacsőből kilógó virágok barnává válnak, le kell hámozni kicsit a csöveket fedő leveleket, és megkapargatni egy magot. Ha tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor megérett a betakarításra, azonban, ha a folyadék átlátszó, inkább vízszerű, akkor még várni kell, mert még nem érett meg teljesen.

A kukorica számos módon felhasználható, az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag.

Kukorica vetés AGZAT-tal:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom