Tartalomjegyzék
A kukorica vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok vizet és – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalma közepesen magas, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Bár nem mindegy milyen formában. A főtt vagy sült csöves kukorica viszonylag könnyen beépíthető a diétás étrendbe, de a konzerv kukoricát érdemes elkerülni. Annak ugyanis jóval magasabb a szénhidrát tartalma.
A főtt kukorica jellemzően a nyári strandok elmaradhatatlan kelléke, fogyasztása szinte csak erre az időszakra korlátozódik. Pedig érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a strandokon a kukorica szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk.
Érdemes bátran fűszerezni, mivel fűszerezése által számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a chili, mely bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.
Kukorica vitamin tartalma
Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B3-vitamin (bár ez utóbbi a kukoricában megtalálható formájában a szervezetünk számára feldolgozhatatlan) a B6-, C- és E-vitamin is.
A B1 vitaminról szokták mondani, hogy boldogságvitamin, mivel rendszeres fogyasztásával javul a kedélyállapot. Hiányában pedig nagyobb a depresszió kialakulásának a kockázata.
Valamint jelentős az élelmirost és ásványi anyag tartalma is. Ez utóbbiakból nagy mennyiségben található benne foszfor, kálium, kalcium, kén, magnézium és folsav is.
Kukorica hatása
A kukorica hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott kukorica ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.
Mégis rossz a híre. Ennek okai pedig elsősorban abban keresendők, hogy a kukorica számos erősen feldolgozott étel alapanyaga a belőle kinyert keményítő. De természetes formájában nagyon egészséges.
Jótékony hatással lehet:
- a szemre a benne lévő luteinnek és zeaxantinnak köszönhetően
- hatásos lehet bizonyos emésztési problémákkal szemben
- a székrekedésre magas rost tartalmának köszönhetően
- a hangulatunkra, kedélyállapotunkra
- az öregedés késleltetésére, ami a benne található antioxidánsok eredménye
- a hajszálak megerősítésére a C-vitamin és a likopin miatt
- a vérszegénység megelőzésére
- az egészséges szem megőrzésére
Mivel pedig gluténmentes, a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Mivel azonban magas a keményítő- és szénhidrát tartalma is, cukorbetegeknek korlátozottan javasolt a fogyasztása.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez