Kukoricadara

A kukoricadara a kukorica magj√°nak a kukoricalisztn√©l durv√°bb ŇĎrlem√©nye. A hagyom√°nyos k√°sa√©telek alapanyaga. A kukorica √©vezredek √≥ta ismert √©s termesztett n√∂v√©ny, mely K√∂z√©p-Amerik√°ban ŇĎshonos. Innen terjedt el a XV. sz√°zadban Kolumbusz Krist√≥f √©s a spanyol h√≥d√≠t√≥knak k√∂sz√∂nhetŇĎen. A XVI. sz√°zadban elŇĎsz√∂r Erd√©lyben jelent meg, majd a XVII. sz√°zad elej√©n m√°r Magyarorsz√°gon is megtal√°lhat√≥ volt. Fokozatosan terjedt el Szatm√°r ut√°n az eg√©sz orsz√°g ter√ľlet√©n. Szatm√°rban m√°l√© sz√≥val illett√©k. ElsŇĎsorban a szeg√©nyek eledele lett, de takarm√°nyoz√°si c√©lokat is szolg√°lt. Ekkor a vet√©sek m√©g nem a hat√°rban, hanem v√©dve a h√°zak k√∂r√ľli belsŇĎ kertekben voltak. A kukoric√°t nem malomban, hanem a paraszti h√°ztart√°sokban ŇĎr√∂lt√©k.

Az √Čszak-Alf√∂ld√∂n mind a mai napig sokan fogyasztj√°k. A polenta alapanyaga, de haszn√°lj√°k √©dess√©gek, kenyerek, t√©szt√°k k√©sz√≠t√©s√©hez is. N√©h√°ny ter√ľleten ‚Äď p√©ld√°ul Olaszorsz√°gban vagy Erd√©lyben ‚Äď igen n√©pszerŇĪ a kukoricaliszt. Ott ebbŇĎl k√©sz√ľl a puliszka vagy polenta √©s a kukoric√°s t√©szt√°k is. Ez ut√≥bbiak a b√ļza- √©s a kukoricaliszt kever√©k√©bŇĎl k√©sz√ľlnek.

Kukoricadara jellemzŇĎi

A kukoricaŇĎrlem√©nyek sz√≠n√©t a kukorica fajta s√°rga magbelsŇĎj√©nek sz√≠ne hat√°rozza meg. A kukoricaliszt ‚Äď mely nagyon finom szemcs√©s, ink√°bb por √°llag√ļ ‚Äď vil√°gosabb, a nagy szemcs√©s dara s√∂t√©tebb s√°rg√°s √°rnyalat√ļ. Az ŇĎrlem√©nyek cs√≠rar√©szektŇĎl, h√©jr√©szektŇĎl mentesek. A dara szemcs√©s a lisztn√©l j√≥val durv√°bb ŇĎrlem√©ny. Kor√°bban mindig frissen ŇĎr√∂lt√©k a felhaszn√°l√°s√°t megelŇĎzŇĎen. A kukoricaszemeket is k√©zzel morzsolt√°k le a csutk√°r√≥l, hogy h√©j, v√©kony h√°rtya se ker√ľlj√∂n az ŇĎr√∂lni k√≠v√°nt szeme k√∂z√©.

Kukoricadara elkészítése

Napjainkra ism√©t egyre t√∂bben fedezik fel ‚Äď √©s nemcsak a glut√©nmentes √©tkez√©sben ‚Äď a polent√°t, vagy m√°s n√©ven puliszk√°t. Ugyanis rendk√≠v√ľl laktat√≥, sz√°mos m√≥don elk√©sz√≠thetŇĎ √©s m√©g eg√©szs√©ges is. K√∂retk√©nt, fŇĎ√©telnek, de s√ľtem√©nyalapnak is kiv√°l√≥.

Kukoricadara fŇĎz√©se

A kukoricaliszt eset√©ben n√©gyszeres mennyis√©gŇĪ folyad√©kot kell adni. A dara enn√©l valamennyivel t√∂bb folyad√©kot felvesz. Lehet egyszerŇĪen v√≠zben fŇĎzni, de a z√∂lds√©gl√©tŇĎl √≠zesebb, a tejtŇĎl pedig selymesebb lesz.

Ha v√°gni szeretn√©nk a belŇĎle k√©sz√ľlt √©telt, akkor kukoricadar√°t haszn√°ljunk, ha kr√©mesen l√°gy v√©geredm√©nyt szeretn√©nk, akkor pedig kukoricalisztet haszn√°ljunk.

Folyamatos kever√©s mellett sz√ľks√©ges fŇĎzni ‚Äď ami a kor√°bbi t√∂bb √≥r√°hoz k√©pest ‚Äď napjainkra az elŇĎfŇĎz√∂tt kukoricalisztnek k√∂sz√∂nhetŇĎen nagyj√°b√≥l 20 perc alatt elk√©sz√≠thetŇĎ. Egy pillanat alatt oda√©g, ez√©rt ne hagyjuk mag√°ra.

A k√©sz k√°s√°t hagyjuk kihŇĪlni, √ļgy k√∂nnyed√©n szeletelhetŇĎ, vagy ak√°r k√≠v√°nt form√°j√ļra ‚Äď n√©gyzet, rombusz, h√°romsz√∂g ‚Äď is v√°ghat√≥. Majd ezek a szeletek meg is pir√≠that√≥k √©s ez√°ltal m√©g ropog√≥sabb√°, √≠zletesebb√© tehetŇĎk. Ehhez felforr√≥s√≠tott vajon mindk√©t oldalukat 2-3 percig kell s√ľtni.

V√°s√°rl√°sa

Napjainkban m√°r nemcsak a bio- √©s reform √©lelmiszereket √°rus√≠t√≥ boltokban, hanem a nagyobb √ľzletek, √©lelmiszerl√°ncok polcain is megtal√°lhat√≥. JellemzŇĎen negyven- vagy √∂tven dekagrammos kiszerel√©sben.

Kukorica k√°sa (puliszka, polenta):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez