Tartalomjegyzék
A kukoricafőzelék nem olyan népszerű étel, mint a kukoricakrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a kukorica szezonban minél többféle kukoricás receptet kipróbálni, sósakat, édeseket egyaránt. Mert kukoricából is remek fűszeres, zamatos ételek készíthetők. A kukoricafőzelék pedig egy gyorsan elkészíthető, fűszeres főzelék, melyet a nyári, ősz eleji időszakban kár lenne kihagyni. Annál is inkább, mert a vitamin tartalma feltölti a szervezet vitamin raktárait a téli borongós, hűvös idő előtt. Bár alapja lehet fagyasztott kukorica is, nemcsak frissből készülhet, így akár egész évben készíthetjük. Ráadásul számos módon ízesíthető, fűszerezhető, akár az aktuális hangulatunknak megfelelően.
Egyszerű kukoricafőzelék recept
Hozzávalók:
- 28 dkg főtt kukorica
- 6 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Egyszerű kukoricafőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk fokhagymanyomón.
- Majd a kukoricát a vajon átforrósítjuk egy edényben, majd meghintjük a kanálnyi liszttel és felengedjük a tejjel.
- Botmixerrel kicsit összetörjük (vagy akár teljesen is lehet).
- Ízlés szerinti sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és végül belekeverjük a tejszint is.
- Még néhány percig forraljuk össze, hogy az ízek összeérjenek benne és még melegen tálaljuk.
Tovább ízesíthető még friss petrezselyemmel, a tetejére szórhatunk még serpenyőben szárazon pirított tökmagot, vékonyra szeletelt kaliforniai paprikát is. Önmagában is nagyon ízletes, friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel. De kínálhatunk mellé sült húsokat, fasírozottat, virslit vagy kolbászt. Nagyon jól illik sajtokhoz és halak mellé egyaránt. Aki fűszeresebben szereti, adhat hozzá chili paprikát is. Érdemes úgy is kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Kukoricafőzelék recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez