Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő a kukoricából kinyert fehér por, a glükóz egyik polimere, mely színtelen és szagtalan. Felhasználása elsősorban dúsítószerként alkalmazott – mártások, szószok, krémek, főzelékek, ételek besűrítésére – az élelmiszeriparban, illetve konyhai felhasználás során. Illetve a húsiparban természetes tisztítószerként is alkalmazzák.

A kukorica – mivel nem tartalmaz glutént – bármely feldolgozott formájában a gluténérzékenyek számára is alternatívája a glutént tartalmazó tápanyagoknak. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Mivel pedig befőzhető és remekül le is fagyasztható, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a kukorica szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Kukoricakeményítő

Tapintásra selymes állagú, mely pudingok, sütemények, desszertek sűrítésére is használható. A kukoricakeményítővel készített ételek állaga krémesebb, lágyabb, mintha hagyományos lisztet használtunk volna.

Előállítása

A megtisztított kukoricát törőhengereken összetörik, majd nagyobb tartályokban speciális folyadékban áztatják hosszabb ideig. Ezt követően finom lisztté őrlik és nagy kádakban vízzel elárasztják és néhány napig állni hagyják benne. Majd egy speciális szitaszerkezeten a keményítőtejet felfogják és ebből vonják ki a keményítőt.

Felhasználása – a konyhában

Sűrítéshez a kukoricakeményítőt hideg folyadékkal kell kikeverni, ezután kell forró közegbe csorgatni addig, amíg az be nem sűrűsödik. Reform- és vegán barát konyhai alapanyag.

Érdekesség: Kis arányban a sütemények tésztájához keverve különösen omlóssá és könnyűvé teszi a tésztát. Érdemes kipróbálni!

Kalória tartalma

10 dkg kukoricakeményítő az alábbi kalória értékekkel bír:

  • 350 kalória
  • 0 g fehérje
  • 85 g szénhidrát
  • 0 g zsír

Felhasználása – a konyhán túl

Számos egyéb felhasználási módja is lehetséges, például:

  • Kiválóan enyhíthető vele a napégés: keményítő és víz elegyéből készített pakolást vigyünk fel a napégette bőrterületre, hagyjuk hatni, majd alaposan mossuk le.
  • Borogatásként rovarcsípés esetén is hatékony segítség.
  • Vízhólyag megelőzésére: ha mezítláb húzzuk fel a cipőt, előtte szórjuk be a lábfejünket, talpunkat, lábujjközeinket keményítővel.
  • Fényesítsünk vele ezüstöt: vízzel készítsünk sűrű pasztát, kenjük az evőeszközre, hagyjuk megszáradni, majd töröljük fényesre egy puha ronggyal.

Napjainkban már nemcsak a bio- és reform élelmiszereket árusító boltokban, hanem a nagyobb üzletek, élelmiszerláncok polcain is megtalálható. Jellemzően fél- vagy egy kilogrammos kiszerelésben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom