Kukoricaliszt 

A kukoricaliszt akárcsak a kukorica már évezredek óta jelen van elsősorban Közép-Amerikában. De napjainkra már Közép- és Dél-Európában egyaránt. A kukorica már a történelem előtti időkben is fontos táplálékul szolgált, akárcsak a rizs.

A spanyol hódítóknak köszönhetően jutott el Európába, ahol kezdetekben a szegények eledele volt és takarmányozási célra használták. Hazánkba a XVII. század elején került Erdélyből és nagyon hamar elterjedt.

Míg például a rizs termesztése először a török időkben vált ismerté hazánkban, addig a kukorica csak jóval később vált ismerté. De a 20. század elejére mindkét növényt már nagyüzemi termesztésben, nagy területeken termesztették.

Kukoricaliszt

A kukoricaliszt rendkívül egészséges – különösen a teljes kiőrlésű – mivel számos vitamint és fehérjét tartalmaz. Napjainkban amikor a gluténérzékenység évről évre nő kifejezetten fontos, hogy a hagyományos búzaliszteknek legyenek megfizethető alternatívái. A kukoricaliszt ilyen, hiszen könnyen beszerezhető, nem drága és remekül helyettesíti a búza finomlisztet. Nagyon kellemes, jó ízű és egyszerű vele sütni-főzni.

Ilyen lehet a gesztenyeliszt is, ami azonban már jóval magasabb ár fekvésű. Érdemes az interneten utánanézni a különböző gluténmentes liszteknek és árnak, felhasználhatóságnak, kiszerelésnek megfelelően válogatni a termékek között.

Kukoricaliszt felhasználása

A kukoricalisztről – és darárólsokszor először a puliszka vagy más néven polenta jut az eszünkbe. Mely egy hagyományos erdélyi étel, de Olaszország egyes területein is ismert és népszerű. A kukoricaliszt – mely nagyon finom szemcsés, inkább por állagú – világosabb, a nagy szemcsés dara sötétebb sárgás árnyalatú. Felhasználását tekintve édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Használják édességek, kenyerek, tészták készítéséhez is.

Érdekesség: A teljes kiőrlésű kukoricaliszt a táplálkozáson kívül kozmetikumként is hasznosítható. Készítsünk puliszkát belőle, várjuk meg, amíg annyira kihűl, hogy az arcunkra tudjuk kenni. Kenjük fel közepesen vastag rétegben, hagyjuk megszáradni, majd bő vízzel mossuk le. Remekül hidratálja a bőrt. vékonyabb rétegne

Vásárlása, ára

A kukoricaliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk.

Kovászos házi kenyér készítése kukoricaliszt hozzáadásával:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom