A kukoricaliszt akárcsak a kukorica már évezredek óta jelen van elsősorban Közép-Amerikában. De napjainkra már Közép- és Dél-Európában egyaránt. A kukorica már a történelem előtti időkben is fontos táplálékul szolgált, akárcsak a rizs.
A spanyol hĂłdĂtĂłknak köszönhetĹ‘en jutott el EurĂłpába, ahol kezdetekben a szegĂ©nyek eledele volt Ă©s takarmányozási cĂ©lra használták. Hazánkba a XVII. század elejĂ©n kerĂĽlt ErdĂ©lybĹ‘l Ă©s nagyon hamar elterjedt.
MĂg pĂ©ldául a rizs termesztĂ©se elĹ‘ször a török idĹ‘kben vált ismertĂ© hazánkban, addig a kukorica csak jĂłval kĂ©sĹ‘bb vált ismertĂ©. De a 20. század elejĂ©re mindkĂ©t növĂ©nyt már nagyĂĽzemi termesztĂ©sben, nagy terĂĽleteken termesztettĂ©k.
Kukoricaliszt
A kukoricaliszt rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges – kĂĽlönösen a teljes kiĹ‘rlĂ©sű – mivel számos vitamint Ă©s fehĂ©rjĂ©t tartalmaz. Napjainkban amikor a glutĂ©nĂ©rzĂ©kenysĂ©g Ă©vrĹ‘l Ă©vre nĹ‘ kifejezetten fontos, hogy a hagyományos bĂşzaliszteknek legyenek megfizethetĹ‘ alternatĂvái. A kukoricaliszt ilyen, hiszen könnyen beszerezhetĹ‘, nem drága Ă©s remekĂĽl helyettesĂti a bĂşza finomlisztet. Nagyon kellemes, jĂł Ăzű Ă©s egyszerű vele sĂĽtni-fĹ‘zni.
Ilyen lehet a gesztenyeliszt is, ami azonban már jóval magasabb ár fekvésű. Érdemes az interneten utánanézni a különböző gluténmentes liszteknek és árnak, felhasználhatóságnak, kiszerelésnek megfelelően válogatni a termékek között.
Kukoricaliszt felhasználása
A kukoricalisztrĹ‘l – Ă©s darárĂłl – sokszor elĹ‘ször a puliszka vagy más nĂ©ven polenta jut az eszĂĽnkbe. Mely egy hagyományos erdĂ©lyi Ă©tel, de Olaszország egyes terĂĽletein is ismert Ă©s nĂ©pszerű. A kukoricaliszt – mely nagyon finom szemcsĂ©s, inkább por állagĂş – világosabb, a nagy szemcsĂ©s dara sötĂ©tebb sárgás árnyalatĂş. Felhasználását tekintve Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telekhez egyaránt jĂłl felhasználhatĂł. Használják Ă©dessĂ©gek, kenyerek, tĂ©szták kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is.
ÉrdekessĂ©g: A teljes kiĹ‘rlĂ©sű kukoricaliszt a táplálkozáson kĂvĂĽl kozmetikumkĂ©nt is hasznosĂthatĂł. KĂ©szĂtsĂĽnk puliszkát belĹ‘le, várjuk meg, amĂg annyira kihűl, hogy az arcunkra tudjuk kenni. KenjĂĽk fel közepesen vastag rĂ©tegben, hagyjuk megszáradni, majd bĹ‘ vĂzzel mossuk le. RemekĂĽl hidratálja a bĹ‘rt. vĂ©konyabb rĂ©tegne
Vásárlása, ára
A kukoricaliszt fĹ‘leg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlĂłközpontok kĂnálatában találhatĂł meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresĹ‘n összehasonlĂtva találjuk meg a kĂĽlönbözĹ‘ termĂ©keket. Itt ár, mennyisĂ©g Ă©s kiszállĂtási dĂj is összevethetĹ‘.
Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk.
Kovászos házi kenyĂ©r kĂ©szĂtĂ©se kukoricaliszt hozzáadásával:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez