A kukorica felhasználása rendkĂvĂĽl szĂ©leskörű, nemcsak a szemek, de a belĹ‘le kĂ©szĂĽlt Ă©telek – a kukoricaliszt, dara, kukoricapehely stb. – formájában is. A fĹ‘tt kukoricán kĂvĂĽl – mely a forrĂł nyári napok egyik elkerĂĽlhetetlen csemegĂ©je –, nemigen fogyasztunk belĹ‘le. Az egy fĹ‘re esĹ‘ kukorica fogyasztás alig haladja meg az 1-1,5 kg-ot Ă©vente. Pedig nagyon egĂ©szsĂ©ges, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot Ă©s rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetĂĽnk az egĂ©szsĂ©gĂĽnk megĹ‘rzĂ©séért.  Ráadásul nemcsak a kukorica szezonban, hanem egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘. Mivel remekĂĽl fagyaszthatĂł, Ă©s konzervkĂ©nt – elĹ‘fĹ‘zve – is megtalálhatĂł az ĂĽzletek, bevásárlĂłközpontok kĂnálatában.
Kukoricapehely előállĂtása
Iparilag előállĂtott – fĹ‘leg reggelire fogyasztott – az utĂłbbi idĹ‘ben rendkĂvĂĽl nagy nĂ©pszerűsĂ©gnek örvendĹ‘ gabonafĂ©le. Mára szinte a világ minden táján ismert Ă©s fogyasztott. FĹ‘zött, hengerelt, majd kiszárĂtott kukoricábĂłl, cukorbĂłl Ă©s egyĂ©b összetevĹ‘kbĹ‘l, hozzáadott anyagokbĂłl áll.
ÉdeskukoricábĂłl kĂ©szĂĽl. A kukoricaszemeket elĹ‘ször durvára Ĺ‘rlik, majd gĹ‘zölik, utána szárĂtják meg, hogy minden nedvessĂ©g távozzon belĹ‘le. Ezt követĹ‘en hengerekkel lapĂtják pelyhekkĂ© Ă©s rövid ideig magas hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten – 600 fokon – sĂĽtik. Majd ezután tetszĂ©s szerint ĂzesĂtik, vagy adnak hozzá vitaminokat, ásványi anyagokat.
JellemzĹ‘en tejjel, joghurttal vagy gyĂĽmölcslevekkel fogyasztják, de a mĂĽzliknek is alkotĂł eleme. A kukoricapehely rostjai segĂtik Ă©s megkönnyĂtik az egĂ©szsĂ©ges emĂ©sztĂ©st. A szervezet megfelelĹ‘ működĂ©se Ă©rdekĂ©ben fontos a rendszeres rost fogyasztás, azonban nem mindegy milyen rostot fogyasztunk. A kukoricapehely hátránya, hogy nagyon magas a szĂ©nhidrát – ezen belĂĽl a cukor – tartalma is. Viszont glutĂ©nmentes, Ăgy a glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek Ă©trendjĂ©nek is alapja lehet, akárcsak a kukoricaliszt. Azonban Ă©rdemes megnĂ©zni a csomagoláson, hogy olyan ĂĽzemben csomagolják-e, ahol nem Ă©rintkezhet glutĂ©nnel.
Kukoricapehely felhasználása
Nemcsak reggeliként fogyaszthatjuk tejbe, joghurtba, kefirbe keverve, hanem süteményekhez, valamint krémekhez, töltelékekhez is kiválóan felhasználható.
Akár sĂłs-Ă©s Ă©des pehelykĂ©nt Ă©s más egyĂ©b finomságok hozzáadásával, gazdagĂtásával.
Kukoricapehely vásárlása, tárolása
Számos változatban kaphatĂł. Már nemcsak a bioboltok Ă©s reform táplálkozási Ă©teleket árusĂtĂł ĂĽzletekben, hanem a bevásárlĂłközpontokban Ă©s nagyobb Ă©lelmiszerláncok kĂnálatában is megtalálhatĂł. Érdemes olyan termĂ©ket választani, ami nem – vagy csak minimális cukrot – tartalmaz.
Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tároljuk az eredeti csomagolásban. Felbontás után érdemes minél hamarabb elfogyasztani.
Hogyan készült: Kukoricapehely:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez