Kukoricapehely

A kukorica felhasználása rendkívül széleskörű, nemcsak a szemek, de a belőle készült ételek – a kukoricaliszt, dara, kukoricapehely stb. – formájában is. A főtt kukoricán kívül – mely a forró nyári napok egyik elkerülhetetlen csemegéje –, nemigen fogyasztunk belőle. Az egy főre eső kukorica fogyasztás alig haladja meg az 1-1,5 kg-ot évente. Pedig nagyon egészséges, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.  Ráadásul nemcsak a kukorica szezonban, hanem egész évben elérhető. Mivel remekül fagyasztható, és konzervként – előfőzve – is megtalálható az üzletek, bevásárlóközpontok kínálatában.

Kukoricapehely előállítása

Iparilag előállított – főleg reggelire fogyasztott – az utóbbi időben rendkívül nagy népszerűségnek örvendő gabonaféle. Mára szinte a világ minden táján ismert és fogyasztott. Főzött, hengerelt, majd kiszárított kukoricából, cukorból és egyéb összetevőkből, hozzáadott anyagokból áll.

Édeskukoricából készül. A kukoricaszemeket először durvára őrlik, majd gőzölik, utána szárítják meg, hogy minden nedvesség távozzon belőle. Ezt követően hengerekkel lapítják pelyhekké és rövid ideig magas hőmérsékleten – 600 fokon – sütik. Majd ezután tetszés szerint ízesítik, vagy adnak hozzá vitaminokat, ásványi anyagokat.

Jellemzően tejjel, joghurttal vagy gyümölcslevekkel fogyasztják, de a müzliknek is alkotó eleme. A kukoricapehely rostjai segítik és megkönnyítik az egészséges emésztést. A szervezet megfelelő működése érdekében fontos a rendszeres rost fogyasztás, azonban nem mindegy milyen rostot fogyasztunk. A kukoricapehely hátránya, hogy nagyon magas a szénhidrát – ezen belül a cukor – tartalma is. Viszont gluténmentes, így a gluténérzékenyek étrendjének is alapja lehet, akárcsak a kukoricaliszt. Azonban érdemes megnézni a csomagoláson, hogy olyan üzemben csomagolják-e, ahol nem érintkezhet gluténnel.

Kukoricapehely felhasználása

Nemcsak reggeliként fogyaszthatjuk tejbe, joghurtba, kefirbe keverve, hanem süteményekhez, valamint krémekhez, töltelékekhez is kiválóan felhasználható.

Akár sós-és édes pehelyként és más egyéb finomságok hozzáadásával, gazdagításával.

Kukoricapehely vásárlása, tárolása

Számos változatban kapható. Már nemcsak a bioboltok és reform táplálkozási ételeket árusító üzletekben, hanem a bevásárlóközpontokban és nagyobb élelmiszerláncok kínálatában is megtalálható. Érdemes olyan terméket választani, ami nem – vagy csak minimális cukrot – tartalmaz.

Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tároljuk az eredeti csomagolásban. Felbontás után érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

Hogyan készült: Kukoricapehely:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom