Tartalomjegyzék
A kukoricás csirkés pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. A kukorica egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a kukorica szezonban. Számos módon felhasználható igazi nyári csemege. Ez a recept készülhet előre vásárolt kész leveles tésztából is, akkor kicsit gyorsítunk a folyamaton. A tölteléket bárhogy lehet variálni egyéb zöldségek vagy húsok hozzáadásával. Érdemes próbálkozni, mert a kukorica fűszerezésével már önmagában is remek ízhatások érhetők el.
Egyszerű kukoricás csirkés pite recept
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 18 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg csemegekukorica
- 3 tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is vagy vegyesen keverve)
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 8 dkg póréhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A csirkés kukoricás pite elkészítése lépésről – lépésre:
- Először egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés vízzel lágyítsunk rajta.
- Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
- Közben mossuk meg alaposan a csirkemellet, majd csöpögtessük le és kockázzuk fel.
- Majd kevés olajon megpirítjuk, fehéredésig sütjük.
- Sózzuk, borsozzuk, majd, ha már szép pirosra sültek, akkor kivesszük őket a serpenyőből. Hagyjuk kihűlni.
- Közben felverjük egy nagyobb tálba a tojásokat hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk az átöblített, leszűrt kukoricát, a megmosott, felkarikázott póréhagymát és a reszelt sajttal együtt alaposan összekeverjük.
- Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
- A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kerek formájúra és kivajazott, lisztezett pitesütőbe tegyük bele.
- Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15 percig.
- Majd vegyük ki a tésztát és egyenletesen oszlassuk el rajta a kukoricás tölteléket.
- Szórjuk meg a tetejét az összeaprított petrezselyemmel és a zsemlemorzsával.
- Tegyük vissza a sütőbe, de már csak 180 fokon süssük további 30-35 percig.
- Ha a töltelék megszilárdul a tetején, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá.
Ha leveles tésztából készítjük, akkor egyszerűen kibéleljük vele a formát, megtöltjük és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Csirkés-kukoricás pite:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez