Kukoricás csirkés pite 

A kukoricás csirkés pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. A kukorica egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a kukorica szezonban. Számos módon felhasználható igazi nyári csemege. Ez a recept készülhet előre vásárolt kész leveles tésztából is, akkor kicsit gyorsítunk a folyamaton. A tölteléket bárhogy lehet variálni egyéb zöldségek vagy húsok hozzáadásával. Érdemes próbálkozni, mert a kukorica fűszerezésével már önmagában is remek ízhatások érhetők el.

Egyszerű kukoricás csirkés pite recept

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemell
  • 30 dkg csemegekukorica
  • 3 tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is vagy vegyesen keverve)
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 8 dkg póréhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A csirkés kukoricás pite elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés vízzel lágyítsunk rajta.
  2. Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
  3. Közben mossuk meg alaposan a csirkemellet, majd csöpögtessük le és kockázzuk fel.
  4. Majd kevés olajon megpirítjuk, fehéredésig sütjük.
  5. Sózzuk, borsozzuk, majd, ha már szép pirosra sültek, akkor kivesszük őket a serpenyőből. Hagyjuk kihűlni.
  6. Közben felverjük egy nagyobb tálba a tojásokat hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük.
  7. Hozzáadjuk az átöblített, leszűrt kukoricát, a megmosott, felkarikázott póréhagymát és a reszelt sajttal együtt alaposan összekeverjük.
  8. Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
  9. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kerek formájúra és kivajazott, lisztezett pitesütőbe tegyük bele.
  10. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15 percig.
  11. Majd vegyük ki a tésztát és egyenletesen oszlassuk el rajta a kukoricás tölteléket.
  12. Szórjuk meg a tetejét az összeaprított petrezselyemmel és a zsemlemorzsával.
  13. Tegyük vissza a sütőbe, de már csak 180 fokon süssük további 30-35 percig.
  14. Ha a töltelék megszilárdul a tetején, akkor elkészült.
  15. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

Jó étvágyat hozzá.

Ha leveles tésztából készítjük, akkor egyszerűen kibéleljük vele a formát, megtöltjük és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Csirkés-kukoricás pite:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom