Tartalomjegyzék
A kukoricás fánk tulajdonképpen kukoricalisztből készült gluténmentes fánk. Nem a klasszikus farsangi fánk, de nagyon hasonlít rá. Érdemes készíteni belőle bármikor, nemcsak a farsangi időszakban. Bár jellemzően akkor előtérbe kerülnek a fánk receptek. Pedig bármikor készíthető, ugyan nyáron a nagy melegben kevésbé kívánjuk, mint a hideg téli napokon. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól variálható és dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Kukoricás fánk készítése – recept
Hozzávalók:
- 30 dkg kukoricaliszt
- 6 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2,5 gr élesztő
- 210 ml tej
- 1 db tojás
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 1 teáskanál rum
- 1 kávéskanál só
A kukoricalisztes fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Először az élesztőt egy teáskanálnyi cukorban 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
- Közben a kukoricalisztet összekeverjük az útifűmaghéjjal, a cukorral, sóval.
- Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk.
- Majd belekeverjük a maradék langyos tejet, a felolvasztott vajat vagy margarint, beleütjük a tojást és robotgépben néhány perc alatt alaposan összedolgozzuk a tésztát.
- Ezután egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.
- Majd lisztezett munkalapon kicsit átgyúrjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval vagy vizes pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- Letakarjuk konyharuhával és további fél órán át hagyjuk pihenni, kelni.
- Amikor a tészta szépen megkelt, akkor a kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
A kész fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük és fahéjas porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.
Vissza a kategória cikkeihez