Tartalomjegyzék
A kukoricás gombás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a kukorica szezonban. A nyár és a kora ősz elmaradhatatlan zöldsége a kukorica, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas. A kukorica magas szénhidrát– és viszonylag alacsony fehérje- és zsírtartalmú zöldség. Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma és antioxidánsokat is tartalmaz, így része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Aki a rizst és a kukoricát és a gombát is szereti, biztosan nem fog csalódni!
Kukoricás gombás rizottó recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottó rizs
- 2 db csöves kukorica – előzőleg megfőzve, kihűtve
- 40 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 7 dl zöldséglé
- 1,5 dl fehérbor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
A kukoricás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
- Majd az olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral és zöldséglé felével.
- Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
- Közben a már megfőzött kukoricáról vágjuk le a szemeket és a gombát mossuk meg és szeleteljük össze.
- Majd a rizshez adjuk hozzá a megtisztított feldarabolt gombát és a petrezselymet, azzal is főzzük egy keveset, hogy a gomba is megpuhuljon.
- Egy serpenyőben kevés olajon a kukoricát is pirítsuk pár percet, sózzuk meg és keverjük a kész rizottóhoz.
- Ha szükséges ízlés szerint tovább ízesítjük.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez