Tartalomjegyzék
A kukoricás krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a kukorica szezon nem tart túl hosszú ideig. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A kukorica – köszönhetően a számos vitamin-, ásványi anyag és rost tartalmának – rendkívül jótékony a szervezet számára, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani.
Kukoricás lilahagymás krumplipüré
Hozzávalók:
- 18 dkg csemegekukorica
- 70 dkg burgonya
- 2 közepes fej lilahagyma
- 1,5 dl tejföl
- kevés olaj vagy vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
A kukoricás burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a krumplit hámozzuk meg és kockázzuk össze.
- Majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
- Közben a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
- Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Tegyük félre.
- Majd szűrjük le és törjük kicsit át a burgonyát.
- Adjuk hozzá a tejfölt, a hagymát és azzal is alaposan dolgozzuk el.
- Végül keverjük bele a kukoricát is.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adhatunk hozzá kevés szerecsendiót és rozmaringot is, de ezek el is hagyhatók.
- Még melegen tálaljuk.
Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok, fasírozottak, halak, sajtok mellé akár kovászos uborkával is. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Jó hír, hogy a kukorica – előfőzött konzerv és fagyasztott állapotában – egész évben könnyedén elérhető. Így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ez a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez