Kukoricás krumplipüré  

A kukoricás krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a kukorica szezon nem tart túl hosszú ideig. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A kukorica – köszönhetően a számos vitamin-, ásványi anyag és rost tartalmának – rendkívül jótékony a szervezet számára, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Kukoricás lilahagymás krumplipüré

Hozzávalók:

  • 18 dkg csemegekukorica
  • 70 dkg burgonya
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1,5 dl tejföl
  • kevés olaj vagy vaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • rozmaring – ízlés szerint

A kukoricás burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit hámozzuk meg és kockázzuk össze.
  2. Majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
  3. Közben a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
  4. Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Tegyük félre.
  5. Majd szűrjük le és törjük kicsit át a burgonyát.
  6. Adjuk hozzá a tejfölt, a hagymát és azzal is alaposan dolgozzuk el.
  7. Végül keverjük bele a kukoricát is.
  8. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adhatunk hozzá kevés szerecsendiót és rozmaringot is, de ezek el is hagyhatók.
  9. Még melegen tálaljuk.

Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok, fasírozottak, halak, sajtok mellé akár kovászos uborkával is. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Jó hír, hogy a kukorica – előfőzött konzerv és fagyasztott állapotában – egész évben könnyedén elérhető. Így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ez a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez