A kukoricás rizs hazánkban rendkĂvĂĽl nĂ©pszerű köret. Nagyon egyszerűen Ă©s gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘ Ă©s szinte nincs olyan ember, aki ne szeretnĂ©. Bár elsĹ‘sorban a gyerekek nagy kedvence. A rizs Ă©s a kukorica is magas tápĂ©rtĂ©kű, Ă©rtĂ©kes – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Érdemes mindkettĹ‘bĹ‘l rendszeresen fogyasztani. Bár a kukorica szezonja – ha frissen szeretnĂ©nk fogyasztani – nem tart tĂşl hosszĂş ideig. Azonban Ă©rdemes abban az idĹ‘szakban, akár le is fagyasztani belĹ‘le, mivel rendkĂvĂĽl jĂłl fagyaszthatĂł, Ăgy nem kell a konzervkukoricát használni a kĂĽlönbözĹ‘ kukoricás Ă©telek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nĂ©l.
Kukoricás rizs recept
Hozzávalók:
- 1,5 bögre rizs
- 3 bögre vĂz
- 1 doboz konzerv kukorica (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss)
- 5 dkg vaj
- sĂł, bors – ĂzlĂ©s szerint
Az egyszerű kukoricás rizs elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l–lĂ©pĂ©sre:
A rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy az esetleges szennyeződéseket lemossuk róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni (barna rizst akár egy éjszakára is).
- Majd egy edĂ©nyben forraljunk fel vizet, amit ĂzlĂ©s szerint sĂłzzunk is.
- A megmosott lecsöpögtetett rizst felhevĂtett vajon megfuttatjuk.
- Ha kifehéredik öntsük rá a forró vizet.
- KeverjĂĽk el, forraljuk fedĹ‘ nĂ©lkĂĽl nagyjábĂłl 2 percig, majd esetleg mĂ©g sĂłzzuk Ă©s ĂzlĂ©s szerint fűszerezzĂĽk.
- Fedjük le fedővel és további 1 percig forraljuk.
- Ezután zárjuk le a gázt alatta és az edényt akár konyharuhával is bugyoláljuk be. (Villanytűzhely esetében elég, ha rajta hagyjuk a főzőlapon).
- Hagyjuk amĂg a rizs magába szĂvja a folyadĂ©kot. Ne nĂ©zegessĂĽk, hagyjuk lefedve Ă©s ne is kavarjuk meg.
- PihentessĂĽk Ăgy egy negyedĂłrán keresztĂĽl.
- Majd kóstoljuk meg. Ha szükséges fűszerezzük után.
- A konzervkukoricát csepegtessük le és óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez.
KiválĂł körete sĂĽlteknek, fasĂrtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
Kukoricás rizs!! Kezdőknek is javasolt recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategĂłria cikkeihez