Tartalomjegyzék
A kukoricás rizs hazánkban rendkívül népszerű köret. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Bár elsősorban a gyerekek nagy kedvence. A rizs és a kukorica is magas tápértékű, értékes – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Érdemes mindkettőből rendszeresen fogyasztani. Bár a kukorica szezonja – ha frissen szeretnénk fogyasztani – nem tart túl hosszú ideig. Azonban érdemes abban az időszakban, akár le is fagyasztani belőle, mivel rendkívül jól fagyasztható, így nem kell a konzervkukoricát használni a különböző kukoricás ételek elkészítésénél.
Kukoricás rizs recept
Hozzávalók:
- 1,5 bögre rizs
- 3 bögre víz
- 1 doboz konzerv kukorica (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss)
- 5 dkg vaj
- só, bors – ízlés szerint
Az egyszerű kukoricás rizs elkészítése lépésről–lépésre:
A rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy az esetleges szennyeződéseket lemossuk róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni (barna rizst akár egy éjszakára is).
- Majd egy edényben forraljunk fel vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
- A megmosott lecsöpögtetett rizst felhevített vajon megfuttatjuk.
- Ha kifehéredik öntsük rá a forró vizet.
- Keverjük el, forraljuk fedő nélkül nagyjából 2 percig, majd esetleg még sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
- Fedjük le fedővel és további 1 percig forraljuk.
- Ezután zárjuk le a gázt alatta és az edényt akár konyharuhával is bugyoláljuk be. (Villanytűzhely esetében elég, ha rajta hagyjuk a főzőlapon).
- Hagyjuk amíg a rizs magába szívja a folyadékot. Ne nézegessük, hagyjuk lefedve és ne is kavarjuk meg.
- Pihentessük így egy negyedórán keresztül.
- Majd kóstoljuk meg. Ha szükséges fűszerezzük után.
- A konzervkukoricát csepegtessük le és óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez.
Kiváló körete sülteknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Kukoricás rizs!! Kezdőknek is javasolt recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez