Kukoricaszirup

A kukoricaszirup egy cukor pótlására használt, kukoricából kinyert, számos feldolgozott élelmiszerben megtalálható édesítőszer. Kukoricakeményítőből állítják elő és megtalálható a fagylaltokban, üdítőkben, édességekben, kekszekben egyaránt. Világos vagy sötét színű is lehet. Rendkívül elterjedt főleg Amerikában, de szinte az egész világon. Elterjedésében nagy szerepet játszik, hogy jóval olcsóbb a cukornál, de annál édesebb, valamint mivel folyékony, könnyebb a kezelhetősége.

Kukoricaszirup káros hatásai

Azt gondolhatnánk, hogy a finomított cukroknál nem sok egészségtelenebb dolog létezik, de sajnos a kukoricaszirup ezek közé tartozik. Bár egészségesebbnek tűnik a cukornál, mivel a glikémiás indexe alacsony, azonban magas a fruktóz, azaz a gyümölcscukor tartalma.

Miért gond, ha magas a fruktóz tartalom?

Kis mennyiség esetében nem jelent problémát, azonban a nagy mennyiségű fruktóz bevitel jelentősen megterheli a májat, vagyis felgyorsítja a zsírtermelést. Ez pedig nemcsak a zsírszövetben jelentkezik, hanem a májban is lerakódik, mely zsírmájat vagyis a máj megnagyobbodását okozza. Ennek következtében pedig a triglicerid szintje is megnő, mely a rossz koleszterinszint emelkedéséhez vezet. Ami pedig egyenes út a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növeléséhez. Hozzájárul az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához is. Vagyis hosszú távon legalább – ha nem jobban – olyan káros, mint a finomított cukor.

Bár kukoricaszirup házilag otthon is készíthető, inkább próbáljuk más természetes édesítővel helyettesíteni.

Kukoricaszirup helyett

Kukoricaszipup helyett többek között használhatunk:

  • mézet – mely számos jótékony hatással bír a szervezetre
  • nádszirupot – a cukornádlé forralásával készítik, bár egy kanál kalória tartalma magasabb a cukorénál
  • agavé nektárt – szintén annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor
  • juhar szirupot – ásványi anyagokat, antioxidánsokat is tartalmaz
  • barna rizsszirupot – a barna rizs erjesztésével és a kinyert folyadék sűrűre melegítésével készítik

Érdemes a vásárolt élelmiszerek leírásánál is ellenőrizni, hogy mely termék milyen mennyiségben tartalmaz kukoricaszirupot és lehetőleg elkerülni ezeket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

Címlapkép: Kukoricaszirup (forrás: https://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/egyre-tobb-kukoricaszirupot-etetnek-velunk-pedig-nem-kene.html)

error: Védett tartalom