Tartalomjegyzék
A pattogatott kukorica az egyik legnĂ©pszerűbb ropogtatnivalĂł csemege, mely a mozikban számos ĂzesĂtĂ©sben megtalálhatĂł Ă©s a filmnĂ©zĂ©s egyik elmaradhatatlan kellĂ©ke. Egyes kutatások szerint az Ă©szak-amerikai indiánok kĂ©szĂtettĂ©k elĹ‘ször. EurĂłpa Kolumbusz KristĂłfnak köszönheti, hogy megismerhette ezt a finomságot. Napjainkra szinte az egĂ©sz világon ismert Ă©s elterjedt, nagyon nĂ©pszerű nassolnivalĂł. De vajon hogyan hat az egĂ©szĂ©gĂĽnkre? Fogyaszthatjuk-e mĂ©rtĂ©k nĂ©lkĂĽl bármikor?
Pattogatott kukorica – és az egészség
AlapvetĹ‘en a kukorica nagyon egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g, mely számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot Ă©s rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segĂt az egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĂ©sĂ©ben. A pattogatott kukorica szintĂ©n tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonafĂ©le, mely fogyasztása segĂt elkerĂĽlni a gyulladásos megbetegedĂ©seket, hozzájárulhat a hosszabb Ă©lettartamhoz, csökkenti a rák, a szĂvbetegsĂ©gek kialakulásának kockázatát.
Amire mindenképpen érdemes figyelni:
- Kukorica szemek
Nem mindegy milyen kukoricát választunk Ă©s ez igaz a pattogatott kukoricára is. Ugyanis a gĂ©nmĂłdosĂtott növĂ©nyek hosszĂştávon számos káros mellĂ©khatást gyakorolhatnak a szervezetĂĽnkre. Emiatt Ă©rdemes olyan magot választani, ami nem tartalmaz GMO-t. Ezt a termĂ©k leĂráson találjuk meg.
- Olaj
A telĂtetlen zsĂrok – pĂ©ldául az avokádĂł-, vagy extra szűz olĂvaolaj – lehet a legjobb választás. Emiatt is Ă©rdemes inkább magunk kĂ©szĂteni, mint kĂ©szen vásárolni. De ha kĂ©szen vesszĂĽk akkor is feltĂ©tlenĂĽl olvassuk el, hogy milyen hozzáadott olajat tartalmaz. A legjobb választás a hozzáadott olaj nĂ©lkĂĽli, melynĂ©l utĂłlag mi permetezĂĽnk rá egy egĂ©szsĂ©gesebb olajat.
- Fűszerek
Nagyon fontos a fűszerezĂ©se is. Az elĹ‘re fűszerezett, ĂzesĂtett változatok sok esetben mestersĂ©ges anyagokat, adalĂ©kokat tartalmaznak. Ezeket is Ă©rdemes megnĂ©zni a leĂráson. Ha mi magunk fűszerezzĂĽk otthon, akkor pontosan tudjuk, hogy mit Ă©s mennyit tettĂĽnk rá. Itt fontos megjegyezni a sĂłt is, ami egy napi egĂ©szsĂ©ges felnĹ‘tt esetĂ©ben nem haladhatja meg az öt grammot (vagyis egy teáskanálnyi mennyisĂ©get).
Pattogatott kukorica kĂ©szĂtĂ©se
KĂ©szĂthetjĂĽk pattogtatĂł gĂ©p segĂtsĂ©gĂ©vel, vagy akár otthon házilag, ha nem szeretnĂ©nk a kĂ©sz mikrĂłzhatĂł változatokat fogyasztani.
A pattogtató gép esetében érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen gyakorisággal használjuk, mert ott az árak elég széles sávban mozognak, akár komoly beruházás is lehet.
Házilag lábosban kĂ©szĂtve
Ebben az esetben viszont rendelkeznünk kell egy megfelelő pattogtató edénnyel, mely lehetőleg min. 5 liter űrtartalmú, tapadásmentes bevonatos és fedővel ellátott kell legyen.
Hozzávalók (4 személyre):
- 10 dkg pattogtatnivalĂł kukoricaszem
- 1 evĹ‘kanál avokádĂł- vagy olĂvaolaj
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©se:
- Először egy evőkanálnyi olajat öntsünk a tapadásmentes bevonatos lábosba, majd gyújtsunk alá a tűzhelyen.
- A lángot vegyük a közepesnél valamivel magasabbra és 2-3 szem kukoricát tegyünk a lábosba.
- Fedjük le és néha rázogassuk meg.
- Mikor kipattogott, adjuk hozzá a többit is és sózzuk meg, rázogassuk össze.
- Ha nem elég az olaj, adhatunk még hozzá.
- Fedjük le, majd 20 másodpercenként rázogassuk meg, nehogy leégjenek a szemek.
- Ha elkészült fűszerezzük és már tálalható is.
Pattogatott kukorica (popcorn) kĂ©szĂtĂ©se parázs felett, rostában:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez