Tartalomjegyzék
A kukorica felhasználása rendkívül széleskörű, nemcsak a szemek, de a belőle készült ételek így puffasztott kukorica formájában is. A kukoricát ugyanis nem feltétlenül csak főtt állapotában fogyasztjuk. Bár az egyik legnépszerűbb csemege a nyári időszakban pontosan a főtt kukorica, de ezen kívül számos egyéb feldolgozási formája is ismert.
Többek között a kukoricaliszt, mely számos tésztaféle, péksütemény, sós- és édes ételek egyik alapanyaga. Melynek napjainkra főleg a gluténmentes étkezésben van nagy létjogosultsága. Ugyanígy a kukoricadara, mely a hagyományos kásaételek – a puliszka vagy polenta – fő hozzávalója. De a kukoricakeményítő is az egyik legfőbb konyhai sűrítőanyag, mely nemcsak főzelékek, mártások, szószok, de édességek sűrítésére is felhasználható.
A kukorica nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül le is fagyasztható, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a kukorica szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.
Puffasztott kukorica
A puffasztott kukorica egy gyorsan és könnyen elérhető szénhidrátforrás, ha nincs időnk főzni, vagy kiváltanánk egy vacsorát. Sokan azért eszik, mert fogyni szeretnének.
Szénhidrátok
Megkülönböztetünk ugyanis gyors- és lassú felszívódású szénhidrátokat.
Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:
- a fehér liszt és ebből készült termékek, péksütemények, tészták
- a tej, kefír, joghurt
- gyümölcsök
- a gyümölcsből készült termékek (lekvár, kompót, gyümölcslé stb.)
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:
- teljes kiőrlésű lisztből készült termékek
- teljes értékű gabonák
- zöldségek
- olajos magok egy része
Érdemes tudni, hogy minél jobba feldolgozott egy élelmiszer, annál jobban gyorsulhat a benne lévő szénhidrát felszívódása. Nem mindegy ezért, hogy milyen feldolgozottságú ételt fogyasztunk és azt mivel társítjuk. A puffasztott kukorica is beilleszthető diétába, ugyanakkor fogyasztható tömegnövelésre is.
Puffasztott kukorica tápanyagértékek
A 10 dkg puffasztott kukorica az alábbi kalória értékekkel bír:
- 385 kalória
- 0,8 g zsír
- 85,2 g szénhidrát
- 7,3 g fehérje
Vásárlása, tárolása
A puffasztott kukorica, búza, rizs és egyéb termékek már nemcsak a bio boltokban, hanem a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerláncok üzleteiben is elérhetők. Számos ízesítésben, kiszerelésben, akár az interneten keresztül is rendelhetők.
Vásárlást követően érdemes százaz, napfénytől védett helyen tárolni és felbontást követően minél előbb elfogyasztani.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez