Puffasztott kukorica

A kukorica felhasználása rendkívül széleskörű, nemcsak a szemek, de a belőle készült ételek így puffasztott kukorica formájában is. A kukoricát ugyanis nem feltétlenül csak főtt állapotában fogyasztjuk. Bár az egyik legnépszerűbb csemege a nyári időszakban pontosan a főtt kukorica, de ezen kívül számos egyéb feldolgozási formája is ismert.

Többek között a kukoricaliszt, mely számos tésztaféle, péksütemény, sós- és édes ételek egyik alapanyaga. Melynek napjainkra főleg a gluténmentes étkezésben van nagy létjogosultsága. Ugyanígy a kukoricadara, mely a hagyományos kásaételek – a puliszka vagy polenta – fő hozzávalója. De a kukoricakeményítő is az egyik legfőbb konyhai sűrítőanyag, mely nemcsak főzelékek, mártások, szószok, de édességek sűrítésére is felhasználható.

A kukorica nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül le is fagyasztható, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a kukorica szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Puffasztott kukorica

A puffasztott kukorica egy gyorsan és könnyen elérhető szénhidrátforrás, ha nincs időnk főzni, vagy kiváltanánk egy vacsorát. Sokan azért eszik, mert fogyni szeretnének.

Szénhidrátok

Megkülönböztetünk ugyanis gyors- és lassú felszívódású szénhidrátokat.

Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:

  • a fehér liszt és ebből készült termékek, péksütemények, tészták
  • a tej, kefír, joghurt
  • gyümölcsök
  • a gyümölcsből készült termékek (lekvár, kompót, gyümölcslé stb.)

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok:

  • teljes kiőrlésű lisztből készült termékek
  • teljes értékű gabonák
  • zöldségek
  • olajos magok egy része

Érdemes tudni, hogy minél jobba feldolgozott egy élelmiszer, annál jobban gyorsulhat a benne lévő szénhidrát felszívódása. Nem mindegy ezért, hogy milyen feldolgozottságú ételt fogyasztunk és azt mivel társítjuk. A puffasztott kukorica is beilleszthető diétába, ugyanakkor fogyasztható tömegnövelésre is.

Puffasztott kukorica tápanyagértékek

A 10 dkg puffasztott kukorica az alábbi kalória értékekkel bír:

  • 385 kalória
  • 0,8 g zsír
  • 85,2 g szénhidrát
  • 7,3 g fehérje

Vásárlása, tárolása

A puffasztott kukorica, búza, rizs és egyéb termékek már nemcsak a bio boltokban, hanem a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerláncok üzleteiben is elérhetők. Számos ízesítésben, kiszerelésben, akár az interneten keresztül is rendelhetők.

Vásárlást követően érdemes százaz, napfénytől védett helyen tárolni és felbontást követően minél előbb elfogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez