Tartalomjegyzék
A kukorica nagyon népszerű sós ételekben is legyen az kukoricás pizza vagy akár sonkás kukoricás háromszög. A kukorica és a sonka egyébként is jó párosítás sokféle ételbe felhasználható. Ez a recept egy kelt tésztás recept, így viszonylag időigényes, de a végeredmény önmagáért beszél! Mindenképpen megéri a fáradságot! Ízletes, fűszeres-zamatos finomság, mely remek vendégváró vagy akár sörkorcsolyaként is kiváló választás bármely alkalomra. Érdemes kipróbálni! Számos módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető, szinte megunhatatlan! Tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt.
Sonkás kukoricás háromszög recept
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 dl olaj
- 1 evőkanál só
- kevés cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 doboz konzerv kukorica (vagy ilyen mennyiségű friss csemegekukorica)
- 30 dkg bármilyen sonka vagy füstölt főtt tarja
- 10 dkg bacon szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 30 dkg reszelt sajt
Hozzávalók a tetejére:
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db tojássárgája
- szezámmag, lenmag stb. ízlés szerint
A sonkás kukoricás háromszögek elkészítési lépései:
- Először a langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
- Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval és az olajjal.
- Hozzáadjuk a felfutatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk, bedagasztjuk a tésztát.
- Majd konyharuhával lefedve, meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Addig a fokhagymát és a lilahagymát megpucoljuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk, a lilahagymát apró kockákra vágjuk. Félretesszük.
- Felkockázzuk a sonkát és a bacont, azt is félre tesszük.
- Lecsöpögtetjük a konzerv kukoricát.
- Lereszeljük a sajtot (akár vegyesen is lehet füstölt sajttal).
- A zúzott fokhagymát elkeverjük a tejfölben.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Majd a megkelt tésztát megfelezzük és mindkettőt vékonyra nyújtjuk egy lisztezett nyújtódeszkán.
- Megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a sonkát, bacont, az összeaprított lilahagymát, a kukoricát és a reszelt sajtot.
- Ezután feltekerjük, mint a rétest, a tetejét megkenjük tejföl és a tojássárgája keverékével és ízlés szerinti magokkal megszórjuk.
- Háromszögeket vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Ide süss! Szandra: Sajtos-sonkás háromszög aszalt paradicsommal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez