Sonkás kukoricás muffin

A sonkás kukoricás muffin egy igazán ízletes, gyorsan elkészíthető sós nassolnivaló. Nem olyan ismert és népszerű, mint például a banán muffin, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ugyanolyan egyszerűen és könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, mint általában a muffinok. Kezdő sütemény készítésre is kiválóan alkalmas, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Csak összekeverjük a hozzávalókat, belekanalazzuk a muffin formákba, megsütjük és már kínálhatjuk is. Ráadásul légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad. Számos módon variálható, gazdagítható. Készíthetjük füstölt tarjával és fűszerezhetjük pikánsabban, akár chili paprikával (vagy chili porral) is.

Egyszerű sonkás kukoricás muffin recept

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 300 g konzerv kukorica
  • 100 g füstölt reszelt sajt
  • 5 szelet sonka összekockázva
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 120 ml olaj
  • 250 ml víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A sonkás kukoricás muffinok elkészítési lépései:

  1. Először a kukoricát, öblítsük le vízzel és szűrjük le. Hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
  2. Közben egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a sütőport a sót, borsot (vagy az ízlés szerinti chili paprikát is).  
  3. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  4. A kukoricát botmixerrel kicsit összetörjük, hozzákeverjük az olajat majd a lisztes keverékhez adjuk.
  5. Ezután a vizet is elkeverjük benne.
  6. Majd a füstölt reszelt sajtot és az össze kockázott sonkát is beledolgozzuk.
  7. Ezután a muffin sütőt kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel, vagy muffin kapszlikkal béleljük ki a formákat.
  8. Majd kanalazzuk a tésztát a formákba úgy, hogy csak a forma ¾-ig töltsük, ugyanis sütés közben a tészta még meg fog nőni.
  9. Előmelegített sütőben nagyjából 20-22 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.

Remek vendégváró egy esti sörözgetés vagy borozgatás mellé, de akár körete lehet húsoknak, halaknak egyaránt. De uzsonnára, tízóraira is kitűnő választás. Jól záródó fém dobozban napokig puha marad. Jó étvágyat hozzá!

Kukoricás muffin:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez